En oversikt på Oslo kommunes nettsider viser at det har vært svært mange vannlekkasjer i Oslo siden 3. februar, som er så langt sidehistorikken går.

– 23 brudd i løpet av så kort tid er selvsagt unormalt. Grunnen er som ved tilfellet i Bjørnveien lange perioder med kulde, kombinert med lite snø, svarer Simen Strand Jørgensen, kommunikasjonsrådgiver i Vann og avløpsetaten (VAV).

Torsdag morgen, etter at svaret ble gitt, har det oppstått en 24. lekkasje i perioden. Les mer her.

Store lekkasjer siste uka

Den siste uka har to spesielt store lekkasjer vært ledningsbruddet i Bjørnveien, samt Maridalsveien ved Alexander Kiellands plass hvor vannet virkelig fosset ut.

Mens vannlekkasjen i Bjørnveien sto på tirsdag kveld, var det 400 liter som strømmet ut i gatene per sekund.

– Vi mener at årsaken til bruddet på vannledningen er lange perioder med kulde, kombinert med lite snø. Snø virker isolerende. I lange kuldeperioder uten snø kryper frosten lenger ned i bakken og det oppstår tele. Dette fører til at massene rundt ledningene flytter på seg og sannsynligheten for brudd øker, utdyper Strand Jørgensen.

Ble sjekket av brannvesenet

Dagen etter lekkasjen var det fem husstander som var uten vann fram til reparasjonen var utført klokken 16.

Under selve lekkasjen var Oslo brann- og redning inne og sjekket seks eiendommer, men det ble ikke utført restverdiredning. Skadesaneringsfirmaer ble imidlertid koblet på.