Og det skal dessuten skje gradvis, kontrollert, forsiktig og sakte.

I ikke mindre enn fem trinn.

Men bare hvis følgende tre forhold fortsatt er på plass: Smitten holder seg lav, sykehusinnleggelsene ikke øker og vaksineringen går sin gang.

Disse tre forholdene har dessverre det til felles at de er bevegelige mål. Og hva kjennetegner bevegelige mål? Jo, de beveger seg. Derfor har Byrådet nå adoptert Regjeringens valgspråk for gjenåpning: Data, ikke datoer.

Vaksinering er dessuten utenfor Oslos politikere og innbyggeres kontroll, den avhenger kun av at vi får nok godkjente vaksiner fysisk til byen.

Raymond Johansen og hans rødgrønne byråd hadde innkalt til pressekonferanse klokken 16.

Etter at pressekonferansen var ferdig, registrerte jeg følgende reaksjon: Jeg var hverken skuffet eller fornøyd. Faktisk følte jeg ingen verdens ting. Ikke var jeg i stand til å høre Raymond Johansen eller øvrige byråder si eller mene noe som jeg fant kritikkverdig.

Muligens er jeg nå blitt så overtatt av apati og nummenhet etter sosial nedstengning siden november, at jeg lot til å være enig med Byrådets siste taler såfremt vedkommende klarte å uttale seg i hele setninger, noe Raymond Johansen denne gang greide i det alt vesentlige.

Byrådet valgte minste felles multiplum i dag, det mest konservative og moderate standpunktet det var mulig å ta, med beskjedne – men, for all del, viktige nok – endringer i hvor mange som kan samles i private hjem.

Jeg får meg ikke til å si at Byrådet heller burde gjort noe annet, som er den kjedeligste og tristeste posisjon en politisk redaktør i en nystartet avis kan bli satt, men her er vi.

Helt siden februar har hans kabinett og sekretariat jobbet med en «plan for gjenåpning av Oslo». Kilder med innsikt i Byrådets arbeid innrømmer at Regjeringen kom Oslo i forkjøpet da Erna Solberg nylig kom med sin «plan for gjenåpning av Norge».

Sett utenfra ser det ut som om Byrådet skamløst har kopiert Regjeringens plan.

– Da vi så Erna Solbergs plan, skjønte vi at vi tenkte veldig likt, sier en kilde på innsiden.

Data, ikke datoer, forhindrer også de som styrer Oslo i å gi oss journalister grunnlag for å lage overskrifter som: «Sånn blir 17. mai».

Byrådene skal ifølge AOs kilder ha blitt enige uten dramatikk under dagens byrådskonferanse, det skal ha gått rolig for seg. Selv om AO blir fortalt at byrådene forsvarer hvert sitt område. De får også helt forskjellige tilbakemeldinger. Næringsbyråden og helsebyråden får helt forskjellige tilbakemeldinger fra sine sektorer.

Onsdag klokken 13 holder Bent Høie pressekonferanse på vegne av Regjeringen. Da får vi vite om Raymonds nye tillatelser til å være 10 sammen i private hjem – samt at 10 personer kan samles utendørs og barn og unge kan være flere sammen – også blir en del av Regjeringens anbefalinger.

Allerede torsdag i neste uke skal Byrådet igjen samles for å vurdere om man kan åpne mer. Altså, at man kan aktivere trinn to, som jo faktisk smaker litt av fugl.

Men samtidig understrekes det overfor AO at dersom man denne torsdagen skal åpne restauranter (med alkoholservering) og butikker og kjøpesentre og treningssentre, så vil ikke nødvendigvis disse endringene tre i kraft umiddelbart.

Før vi er på trinn fem, kan det ta måneder, ifølge Raymond Johansen. Jeg aksepterer det også.

Ved tidligere pressekonferanser har byrådslederen kommet med enkelte spark til Regjeringen som har virket litt merkelig og lite gjennomtenkt på meg. Noe har vært på grensen til kjekkaseri. Det har han lagt av seg, og aldri har det vært tydeligere enn i dag.

I valget mellom å tilgodese folks lengsel etter frihet og retur til et vanlig liv – og frykten for at for rask gjenåpning kan føre til en ny nedstengning – har Byrådet valgt det siste. Akkurat som Regjeringen.

Det virker som om «Leppa fra Lindeberg» er blitt konservativ og moderat av pandemien.