Landsorganisasjonen varsler søksmål mot Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, skriver NTB.

Kravet gjelder urettmessig tilbakeholdelse av renter på boligdepositum som tilhører studentene. Samlet har norske samskipnader holdt tilbake opp mot 160 millioner av studentenes penger urettmessig, skriver LO i en pressemelding.

«Har ikke mottatt penger de har krav på»

– Vi mener at SiO, som Oslos største utleieaktør og en viktig tjenesteleverandør for studentene, må følge gjeldende lover og regler. Det er ingen god grunn til at de ikke betaler ut det de skylder studentene, sier studentrådgiver i LO, Lars Måseide.

Bakgrunnen for varselet er at SiO har valgt å holde tilbake opptil 32 millioner kroner i depositumskroner som tilhører Oslo-studentene, skriver LO.

– Tusenvis av studenter har fremdeles ikke mottatt de pengene de har krav på. Beløpet kan variere, men for studenter som har bodd i studentbolig en stund dreier det seg om flere tusen kroner, en betydelig sum for en student. Vi vil også følge opp tilsvarende saker ved andre samskipnader rundt om i landet, da dette ikke er et isolert tilfelle hos SiO, sier Måseide.

– Rettmessig tilhører oss

Marita Westervik Henriksen, en av studentene som er berørt av denne saken og tidligere bosatt i Sogn studentby. Hun uttrykker sin frustrasjon:

– Samskipnadene er til for studentene, men i denne saken holder de tilbake penger som rettmessig tilhører oss. Det virker som om SiO har spekulert i at mange ikke vil kreve beløpet utbetalt, sier Westervik Henriksen.

160 millioner

Ifølge Khrono har åtte studentsamskipnader sluttet å kreve depositum av studenter som leier bolig av dem. Avisa skriver at det dreier seg om minst 160 millioner kroner.

Mandag opplyste administrerende direktør Andreas Eskelund i SiO til Aftenposten at de har informert studentene om muligheten til å kreve forsinkelsesrenter.

Så langt er det betalt ut rundt 5 millioner kroner. SiO har ifølge avisa mottatt 4.500 henvendelser og har selv beregnet rentesummen til totalt 23 millioner kroner.

Samtidig mener Eskelund det vil være uansvarlig å betale ut penger til kontonummer som man ikke vet om tilhører den som har krav på penger.

Det rettslige varselet er utformet av advokatkontoret Arntzen de Besche. Det vil også fungere som stevning i en eventuell rettssak, ifølge LO.