Det ventes variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endre seg raskt, skriver Oslo brann og redningsetat i ettermiddag på Twitter.

De ber folk være obs på de kraftige regnbygene som er rett rundt hjørnet.

– Det ser ut til at dagen mandag blir den siste dagen med høy temperatur. Det kan bli opptil 27–28 grader, sa vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til Avisa Oslo søndag kveld.

Men sent på kvelden kommer regnet, og det kan bli veldig vått.

– Regnet kommer i form av bygevær og det kan være torden i disse bygene. De kan være kortvarig intense, ifølge meteorologen.

Farevarselet gjelder for hele Østafjells. Om de mest intense bygene treffer Oslo er foreløpig for tidlig å si.

– Byger lever gjerne sitt eget liv, sier Granerød.


Noen steder spesielt utsatt

Enkelte steder i byen er det varierende drenering, som er spesielt utsatt for overvann, sier vaktkommandør Eirik Fredriksen i brannvesenet.

– Det er noen steder som går igjen, som blant annet krysset mellom Griffenfeldts gate langs ring 2 og Uelands gate og Maridalsveien ved Vulkan.

Han forteller også at nå er bakken såpass tørr, og det skaper enda større fare for flom.

– Men vi vet ikke hvor de lokale regnbygene kommer til å treffe, så det viktigste er at folk er oppmerksomme, sier Fredriksen.

Og der bygene treffer, vil det kunne bli stor belastning på ledningsnettet, som igjen kan føre til at kumlokk kan blir presset av på grunn av for stort trykk.

– Gjør gjerne forebyggende tiltak

– Det er mye bedre om folk gjøre forebyggende tiltak i forkant, som å fjerne rusk og rask fra stikkrenner og sluk, slik at de er åpne så vannet kan renne fritt. Og har du for eksempel vært plaga med vann i kjelleren tidligere, går det an å sikre gjenstander ved å sette de høyere.

Skal du ut og ferdes i trafikken, er det også viktig at du tilpasser farten og kjører etter forholdene, legger han til.

– Har dere gjort noen egne forberedelser?

– Brannvesenet er jo alltid beredt. Vi har utstyr for å kunne bistå, dersom folk får vann i kjellere og slike ting. Men erfaringsmessig kan det bli veldig stor pågang, og da er det fint om folk gjør noen tiltak sjøl også.