Lørdag blir det vedtatt i Stortinget at enslige minstepensjonister får en ekstrapott på 4000 kroner over nyttår. Dette gjelder bare de som var minstepensjonister i 2020.

Det betyr at cirka 5.140 enslige minstepensjonister i Oslo får litt mer å rutte med i 2021.

Grunnlaget for denne ekstrapotten kom til etter at SV gikk sammen med Pensjonistforbundet og Frp om et forlik i november, og som flere partier siden sluttet seg til.

Onsdag fremkom det av enigheten mellom regjeringspartiene og Frp at utbetaling vil skje over jul, så snart det er teknisk mulig.

– Minstepensjonistene i Norge er fattige, og pensjonssystemet gjør at pensjonistene taper, år etter år. Derfor er jeg glad for at vi får til et løft for de enslige minstepensjonistene nå, sier Kari Elisabeth Kaski, stortingsrepresentant for SV.

Også Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) er fornøyd med ekstrapotten.

– Oslo er en delt by med store forskjeller. De store grepene for omfordeling er nødt til å skje på Stortinget, derfor er jeg veldig glad for at SV har kjempet for dette viktige løftet for minstepensjonistene, sier Borgen.

Onsdag meldte NTB at opposisjonen forsøker å gjøre om engangsbeløpet til en varig heving av minstepensjonene, eller i det minste å sikre at vedtaksteksten ikke utelukker det.

Et annet tema i forhandlingene er at ny regulering av pensjonene også skal gjelde for 2020-pensjonene selv om de innføres først i 2021. Det vil i så fall innebære at pensjonistene neste år vil få etterbetalt mellomlegget fra årets underregulering på 0,75 prosent og det som ville vært et gjennomsnitt av pris- og lønnsveksten i år.

Ifølge anslag fra Arbeids- og sosialdepartementet er det snakk om 350 millioner kroner i 2020 og 500 millioner kroner som helårseffekt.