– Det er som om nazistene har inntatt Oslo.

Elliots blanke øynene er som limt til TV-skjermen. Hånden hans dekker en måpende munn. For bildene viser noe som fortoner seg som et mareritt den 36-årige Kampen-bosatte, amerikanske artisten:

Tusenvis av Donald Trump-tilhengere har stormet kongressbygningen i Washington D.C.

De veiver med alt fra sørstatsflagg til «Joe Biden er pedofil»-bannere. De nekter å godta det lovlige valgresultatet i landet Elliot vokste opp i. Mens de folkevalgte i Kongressen evakueres, settes Nasjonalgarden inn.

Etterhvert kommer meldingen om at en kvinne er skutt inne i bygget.

– Landet jeg er fra skal være veldig annerledes enn dette. Det vokste opp i et demokrati, sier Elliot, som var i telefonen med en venn fra den berømte musikkbyen Nashville i Tennessee da de første meldingene kom rundt klokka 20.15 norsk tid.

Les også

«Et fascistisk kuppforsøk – av Trump og hans pøbler»

Skremt av TV-bildene

Selv om han har kritisert «den amerikanske drømmen» og «Trumps USA» i en VG-kronikk, beskriver ikke Elliott seg selv som noen politisk person.

Han er først og fremst musiker – kjent for sin østkyst-rock og en stemme omtalt av Dagbladet som om den «kommer fra alle plasser og ingensteds, energisk og tilbakelent, lidenskapelig og livstrett».

Men det som skjer i USA er ikke lenger politikk. I hvert fall ikke i hans øyne. Det er bare skremmende.

– Da Biden vant vokste det fram et håp om en gjenreising av amerikanske verdier og idealer. At noe nytt skulle skje. Menneskene du ser på skjermen er på mange måter ekstremister helt på ytterkanten, men Donald Trump har gitt dem en utrolig kraftig stemme, sier Elliot.

– Gode Gud

Elliot henter fram telefonen for å sjekke hva den avtroppende presidenten har tvitret i dag. Han leser ordene høyt – uten at det virker som at han helt skjønner hva munnen hans sier.

For selv om Trump fraråder vold, hadde han ikke bedt demonstrantene forlate Kongressen da Avisa Oslo snakket med Elliot. Det gjorde han først i en video publisert etter klokka 22 onsdag kveld.

Før Trumps tilhengere gikk til angrep, publiserte den avtroppende presidenten et kraftig utfall mot sin visepresident og politiske allierte Mike Pence, som i dag ble evakuert fra Senatet.

– Gode Gud, kommer det fra Luke Elliot.

– Vi må beholde håpet

– Hva håper du skjer nå?

– Jeg vet ikke. Jeg er i komplett sjokk, lyder svaret.

Elliot summer seg, før han kommer med budskapet han gjerne vil ha ut.

– Jeg tror vi må huske på at dette er en liten, ekstrem minoritet. Glør etter en brann. Donald Trump snakker ikke for flertallet av amerikanerne. De kommer ikke til å forbli i flertall mye lenger. Vi må beholde håpet.