– Å drive et nettgalleri er kjempegøy og givende, men det er også derfor synd når jeg ikke får vist frem all den fine kunsten jeg får tilsendt. Figurative malerier har like mye rett til å bli markedsført på lik linje med abstrakt kunst, sier Henrikke Svane (27) til Avisa Oslo.

Hun driver Svanestudio.no der hun markedsfører kunstnere. Nylig skrev hun kontrakt med kunstneren Maja Kirkerød.

Da Svane som vanlig skulle legge ut maleriene til Kirkerød som produkter til salgs på Facebook og Instagram, fikk hun den overraskende avvisingen fra Facebook Business Manager:

«Brudd på retningslinjene»

– Bildene av kvinnekropper ble avslått, med varsler om nipler, sier Svane og fortsetter:

– Og det rare er at jeg nettopp har sittet og lagt inn maleriene hennes med fremtredende baller og peniser midt i maleriet. Det gikk rett igjennom.

Det samme skjedde på Instagram. Dermed får hun ikke lagt ut maleriet av kvinnen som et produkt. Studioeieren reagerer kraftig på forskjellsbehandlingen mellom kvinnelige og mannlige intime kroppsdeler.

– Det er kjempeprovoserende. Vi er i 2022. Dette tar jo opp en haug med debatter som vi har vært igjennom allerede. Det går på å ytre deg.

Hun forteller at kunstneren nylig har gått sammen med Røde Kors i et samarbeid om å lage malekurs for rehabiliterende rusmisbrukere, hvor de utforsker malingens potensiale som et verktøy for å uttrykke seg.

– Også får hun plutselig selv ikke hun uttrykket, sier Svane.

Svane forteller at hun vet om mange kunstnere som har måtte sensurere brystvorter i kunsten sin, for å publisere egen kunst.

– Teit

Kunstneren bak maleriene Maja Kirkerød (29), som holder til i bydel Gamle Oslo, er også oppgitt:

– Jeg må innrømme at jeg synes det er teit med tanke på at maleriene mine er en del av prosjektet mitt om å normalisere kropp, og jobbe mot at kvinnekroppen automatisk blir seksualisert.

For både normalisering av kropp og «Free the nipple»-bevegelsen er noe Kirkerød synes er veldig viktig.

– At en helt naken man kan bli vist som et maleri til salgs i de største sosiale mediene, men en kvinnekropp ikke får det - med begrunnelse i seksualisering - synes jeg er kontroversielt. Den forskjellsbehandlingen er skikkelig urettferdig rett og slett, sier kunstneren.

Hun mener at Facebook indirekte med dette sier er at «det er okay at kvinnekroppen er seksualisert, derfor er det greit å avvise det som «adult content», mens mannen ikke er det, derfor er det greit».

Nå håper hun at Facebook skal gå igjennom hva de regner som «adult content».

– Hvis genitalier skal være greit i et maleri, burde definitivt brystvorter også være det. Kropp er kropp og opplevelsen av den i et maleri er helt subjektivt. Hvem er Facebook til å bestemme hva folk skal se eller ikke?, sier kunstneren.

Facebook har foreløpig ikke besvart Avisa Oslo sin henvendelse.

Les også

Kroppsaktivist Marte (33): – Det var ekstra skummelt å være både tjukk og naken