Mellom kl. 08.00 og 09.00 mandag morgen vil Sør-Norge oppleve et rekorddyrt nivå på strøm, for andre gang på en uke, sier e24.

Også mellom klokken 9 og 10 er det ventet høy strømpris i Sørøst- og Sørvest-Norge. Da vil spotprisen ligge på 2,364 kroner per kilowattime, før den vil synke utover dagen, ifølge NTB.

Ifølge Aftenposten vil Sørøst-Norge få strømpriser over 3 kroner per kilowattime mandag morgen, mens e24 skriver at prisen for strøm vil ligge på 2,53 kroner i kilowattimen i Oslo.

Forrige prisrekord i Sør-Norge var på 1,29 kroner kilowattimen den 13. oktober. Generelt sett har strømprisene vært noe dyrere i år enn tidligere.

Sammensatte årsaker

Årsaken til hvorfor prisene vil gjøre et hopp er sammensatt. Det mener kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Lyse, som Stavanger Aftenblad har snakket med.

– Det er jo et kjent fenomen at det særlig er mellom 8 og 9 om morgenen at prisen skyter i været. Det er da forbruket ofte er på sitt høyeste, sier han.

I tillegg er det for tiden lite vind i Europa, noe som igjen påvirker Norges strømpriser:

– Man har en ekstrem høy pris i hele Europa nå. Når man trenger all den kraften man har i Sør-Norge, blir de strukket til de områdene rundt oss, sier sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til e24, og fortsetter:

Dessuten er det ofte mangel på vannressurser i Sør-Norge, forklarer Lilleholt videre.