Tirsdag ettermiddag møtte flere hundre kvinner opp på Youngstorget i Oslo for å markere den internasjonale kvinnedagen.

I forkant av markeringen har det vært flere debatter rundt parolene i toget. Blant de som har uttalt seg er byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen (Ap). Hun er kritisk til at Ukraina ikke fikk større plass i markeringen

– Det er krig i Ukraina og en av de største flyktningkrisene vi har sett utspiller seg. Kvinner og barn utgjør hoveddelen av flyktningene, sier Hansen.

Ikke nok å slippe til underparoler

Forrige uke gikk Hansen ut på sosiale medier med en sterk appell til 8. mars-komiteen om å løfte opp krigen i Ukraina som en av hovedparolene.

– Mange har tatt kontakt i forkant og sagt at de vil ha større oppmerksomhet rundt Ukraina. Jeg la først ut en Facebook-post hvor jeg oppfordra 8. mars-komiteen til å få en hovedparole med dette budskapet, sier Hansen.

Hansen mener det ikke var nok å slippe til underparoler og håndplakater om Ukraina i toget, og stiller seg kritisk til at budskapet om Ukraina havnet lenger bak i toget enn mange av de andre parolene.

– Forbereder oss på å ta imot flyktninger

Tirsdag går hun side om side med ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV). Sammen holder de en stor parole med budskapet «Kvinner for fred. Solidaritet med Ukraina».

– Situasjonen i Ukraina er veldig alvorlig, og berører oss alle. For mange er det nesten det eneste man klarer å tenke på. Derfor ønska vi både å få budskapet som en offisiell parole og få den mer sentralt plassert i toget, sier Hansen.

Parolen deres kom med, men er fortsatt plassert et stykke bak i toget – i pulje åtte.

Hovedparolen er fortsatt «Abort er kvinners valg – avskaff nemndene nå».

Også Borgen mener parolen er viktig:

– For meg er dette en av de aller viktigste parolene i år. Å vise internasjonal solidaritet og søstersolidaritet med kvinner i Ukraina. Det er kvinnene og barna som er de største taperne i krigen. Da jeg ble spurt om å bære den, så ble jeg veldig glad og sa ja med en gang.

– Jeg skulle ønske dette var den første parolen i toget, men jeg har forstått at det dessverre ikke blir sånn. Men jeg tror mange kommer til å gå bak den, for dette er viktig for mange i Oslo, sier Borgen.

– Kunne ikke gått uten denne parolen

Hansen sier hun er fornøyd med at de fikk med budskapet om solidaritet med Ukraina som en av de offisielle parolene.

Hun sier at hun har forståelse for at parolene til toget ble bestemt før konflikten i Ukraina eskalerte, men mener at slik situasjonen har utviklet seg, så var det nødvendig at man åpnet opp for å løfte budskapet i toget.

– Vi har snakket med flere som har stilt seg opp sammen med dem i toget. Mange har bakgrunn fra Ukraina, og for dem er det ekstremt viktig at vi har denne parolen for å vise solidaritet med de som opplever en grusom situasjon.

Hun sier at hun har forståelse for at parolene til toget ble bestemt før konflikten i Ukraina eskalerte, men mener at slik situasjonen har utviklet seg, så var det nødvendig at man åpnet opp for å løfte budskapet i toget.

– Dette toget kunne ikke gå uten denne parolen i dag. Vi som jobber i Oslo kommune forbereder oss nå på å ta imot flere flyktninger enn vi kanskje noensinne har gjort, sier hun.

– Denne krigen er ikke noe som ikke angår oss, det er en krig som er veldig alvorlig. Størsteparten av de som flykter er kvinner og barn. De kommer hit, og de og trenger vår solidaritet. Det er derfor vi har vært opptatt av dette, avslutter Hansen.

Bildeserie

Se bildene fra 8. mars-markeringen på Youngstorget

– Sentral plass

Elisabeth Gammelsæter er en av to talspersoner for 8. mars-komiteen i Oslo. Hun forteller at arbeidsutvalget hadde et møte på lørdag, hvor de planla de siste detaljene i markeringen, blant annet situasjonen i Ukraina.

De 25 hovedparolene i toget var planlagt lenge før krigen, og ble vedtatt på parolemøtet 2. februar. Der var det flere hundre som stemte.

– Det vektlegges sterkt med et demokratisk fattet vedtak. Likevel kan arbeidsutvalget stikke fingeren i jorda og se at det har skjedd noe i Ukraina. Vi landet ikke på ny hovedparole, men laget en tilleggsparole. Den hadde sentral plass opp mot balistraden. I tillegg hadde vi en appellant fra Ukraina, som gjorde en god jobb og fikk belyst de problemstillingene godt, sier hun til Avisa Oslo.

Hun legger til:

– De andre parolene mister ikke relevansen selv om det er krig i Ukraina. De som holdt appell om abort, viste at problemstillingen fortsatt er relevant. Dagens tog viste at det er et bredt engasjement på mange saker: Faglige saker, reproduktive rettigheter, kvinnevold og urettferdighetene innenfor idretten. 15-åringen fra Volda gjorde en utmerket jobb, sier Gammelsæter.

Hun er godt fornøyd med oppmøtet på årets 8. mars-markering. Cirka 7500 gikk i toget, mens et sted mellom 10.000 og 12.000 mennesker deltok på markeringen på Youngstorget.

– Det virker som om alle hjemmekontoristene strømmet ut. Vi synes det har vært en utmerket 8. mars, og jeg ønsker å gratulerer alle feminister med dagen, og håper vi ses igjen til neste år.

Byrådet i Oslo støtter NFFs søknad om fotball-EM i Norge

Emilie (23): – Kundene vil helst ha hjelp av mannfolk. Jeg gjør akkurat den samme jobben

Disse jentene er unike i Norge: – Ofte noe man assosierer med menn