(Nettavisen): I surt høstvær hadde mer enn 1223 tilskuere tatt turen til Ekeberg Arena. Det er ikke dårlig i denne delen av byen. På en dag da oppgjøret mellom Lillestrøm-Vålerenga stjal mesteparten av fokus.

De frammøtte på Ekeberg fikk kanskje et magert utbytte i kraft av et intenst oppgjør som endte 0–0. Daglig leder i klubben, Thor-Erik Stenberg, klarte likevel ikke å skjule et smil i munnvikene:

– For meg var ett poeng målet her i dag. Vi har sett på regnestykkene, og sånn det ser ut nå, kan vi lande opprykket i oppgjøret mot Skeid, sier Stenberg til Nettavisen.

KFUM øket ledelsen ned til Kongsvinger til fem poeng. Vinner Oslo-klubben borte mot Sogndal lørdag, er Kongsvinger nødt til å gjøre det samme mot Sandnes dagen etter for å holde liv i det teoretiske håpet.

Runden etter, med oppgjøret mot nedrykksklare Skeid den 5. november, er alt berammet flyttet til Intility Arena. Årsaken til det er at flomlyset på Ekeberg ikke tilfredsstiller forbundets krav i høstmørket.

Haster å avklare neste års arena

Å justere opp lysanlegget vil koste Oslo-klubben rundt 10 millioner kroner. Det er en økonomisk utfordring, men klubben mener det viktigste er også å kunne spille eventuelle eliteseriekamper hjemme på Ekebergsletta.

– Det er ganske trist når vi nå vet at Skeid-kampen kan bli helt avgjørende. At vi da ikke kan spille den her, men i utgangspunktet spiller på bortebane. Vi har gjort det bra på Intility før, så det er ikke det det går på. Jeg tror spillerne kommer til å håndtere det fint, men for klubben og oss andre er det jo en hel del sjauing med å flytte alt ned dit, påpeker Stenberg.

Nå er det viktigste likevel å sikre seg opprykksbilletten, i tillegg til å legge en god plan for hvordan klubben skal løse 2024-sesongen.

– Vi er enige om at vi ikke skal jobbe noe mer konkret nå før det er klart (et eventuelt opprykk, vår anm.). Signalene fra forbundet er at man er interessert i en løsning om å få til noe på Ekeberg. Vårt ønske er at vi får satt oss ned raskt. Det er bare tiden av veien for å få til noe, påpeker Stenberg.

Dersom det nåværende anlegget på Ekeberg ikke blir godkjent, mangler likevel fullgode alternativer.

Innenfor Oslo dreier det seg i all hovedsak om Intility Arena eller Ullevaal stadion. Hovedutfordringen med sistnevnte er at det neste sommer skal byttes dekke der, noe som betyr 12–16 uker med oppbrudd av fotballkamper, i tillegg spiller og trener landslagene der.

Stenberg stiller seg tvilende til at Bislett Stadion vil bli godkjent, og det kan sende naboene fra Oslo vest, Lyn Fotball, ut i det samme uføret. Det gjør KFUM-sjefen mer optimistisk på egne vegne:

– Hva tenker du er den mest aktuelle løsningen i Oslo-området?

– Jeg vet ikke. Og da er jeg dønn ærlig. Men fordi det antakelig er vanskelig, så er det også positivitet å finne rundt Ekeberg som løsning. Det vil koste noen kroner å få på plass en midlertidig stadion.

Tåler å rusle på fortauet på Ekeberg

Hovedtrener «Johs» Moesgaard ønsker i det lengste å holde seg utenfor stadiondiskusjonene.

Han virker ikke svært lysten på å trakte ut til Nadderud i Bærum eller UKI Arena på Jessheim for å spille på godkjent underlag – med godkjente fasiliteter rundt.

– Jeg tror vi blir her. Helt sikkert, slår han fast.

– Klarer du å se for deg at dere skal spille på enten Åråsen eller Nadderud?

– Vi skal fortsette i Oslo. Jeg kan ikke se for meg noe annet. Å spille bortekamper i alle retninger hvis det eventuelt blir Eliteserien, det høres beintøft ut. Vi må få dem opp her og inn i plankegarderoben og la dem rusle litt på fortauet i perioder. Det mener jeg de tåler i noen måneder, sier Moesgaard til Nettavisen.

Han humrer og legger i vei med en anekdote fra tiden Ranheim var oppe i Eliteserien i 2019, og han selv var med som assistenttrener for Oslo-klubben.

– Det var hull i banen og ikke noe vanningsanlegg på plass. Vi måtte vente på at folk skulle komme seg ut fra SATS for å komme inn i garderoben vår, så jeg skal ikke høre noe om de tingene der i det hele tatt, slår han fast.

Håper på byggestart i mai 2024

En annen prosess som har tatt lang tid er å bygge klubbens nye storstue. I forrige uke meldte Nordstrands Blad at Byrådet i Oslo at de har besluttet å innstille et vedtak om å innvilge kommunal garanti for KFUM Arena.

Saken skal behandles videre i Bystyret – når det er klart. Stenberg tror politikerne med avtroppende byrådsleder Raymond Johansen og idrettsbyråd Omar Samy Gamal ønsket å få prosessen gjennom papirmølla på denne siden av jul.

– Jeg tror det var viktig å få avgitt denne saken videre. Hadde ikke de gjort det, hadde det gått et halvt år til ett år før det nye Byrådet hadde fått satt seg inn hele saken, for det er komplekst, påpeker Stenberg.

Dersom den kommunale garantien kommer før jul, har klubbens daglige leder tro på at byggestart for det nye anlegget kan skje i april/mai neste år. Byggeperioden er forventet å ligge på rundt halvannet til to år, avhengig av hvor høyt tempo man setter inn i byggeprosessen.

– Akkurat nå kjennes det ut som vi skal bygge veldig fort, sier opprykksklare Stenberg med et smil.

Har spilt seg selv inn i stadion-diskusjon

For spillernes del rettes fokus mot neste potensielle trepoenger borte mot Sogndal.

Et opprykk vil framfor alt være spesielt for Robin Rasch. Klubbveteranen har drømt om spille i Eliteserien i årevis, og er nå nære ved å bidra til å spille klubben opp med kompisene sine.

Flere peker nemlig på at «Kåffas» egenskapte suksess har gitt lokalpolitikerne i Oslo kommune den siste dytten til å stille seg bak stadionprosjektet.

– Hadde vi ligget i bunnen av tabellen, tror jeg ikke vi hadde fått medieoppmerksomheten. Uten den medieoppmerksomheten hadde vi heller ikke fått satt klubben og problematikken på kartet. Ingen hadde brydd seg heller. Nå plutselig settes det en presedens ved at eliteserien er nære, da settes det også en presedens på at kvaliteten på infrastrukturen må være der. Da kan vi hive den ballen over til de andre. Jeg tror rett og slett at det er resultatene våre som har vært så bra at det har satt press på byrådet og kommunen. Jeg tror vi hadde vært helt på stedet hvil om vi lå på 8.–9 plass, sier trener Moesgaard til Nettavisen.

Midtbane-maestro Rasch virket mest opptatt av den kommende Formel 1-runden fra Austin, Texas i etterkant av oppgjøret mot Raufoss. Å vente på et nytt stadion er nemlig noe han begynner å bli lei av:

– På lengre sikt håper jeg det kommer en bane her. Jeg så de plantegningene allerede i 2016 før jeg signerte her. Den banen skulle vært oppe for lenge siden i henhold til de planene jeg ble vist. Vi får håpe at det endelig løsner og at man kommer i gang.

At dere ligger helt oppe og snuser på opprykk, hva tror du det har å si for at politikerne plukker fram planene om utbygging på nytt?

– Jeg vet ikke hvordan politikerne forholder seg til det, men på generelt grunnlag kan jeg nok si at det hjelper å gjøre det bra. Da drypper det litt publisitet på andre som legger godviljen til, og da får de folk på sin side. Jeg ville i hvert fall tenkt at et nytt stadion var et positivt tiltak hvis jeg var avhengig av at folk stemte på meg, sier Rasch.

– Neste match er på Intility, hva tenker du om det?

– Intility – det er en dritkul bane. Det er perfekte forhold, så det er ingenting å klage på, kontrer Rasch.

– Avgjørende for KFUM Oslo

Nye KFUM Familiearena skal blant annet inneholde to fotballbaner i full størrelser, innendørs fotballanlegg, treningssenter, svømmehall, barnehage, konferansesal og et ministadion med plass til 3 000 tilskuere.

Klubben ser også for seg at stadionet kan bli brukt til å spille aldersbestemte landslaget. Kanskje også gi muligheten til andre Oslo-klubber å leie treningstid.

I forrige runde søkte man en kommunal garanti pålydende 710 millioner kroner. Thor-Erik Stenberg mener dette er en unik sjanse Oslo-fotballen og kommunen nå bare er nødt til å ta.

– Skeid, Grorud og Kåffa har i årevis spilt på dispensasjon og har reist rundt for å spille på andre baner. Grorud har reist til Jessheim. Vi har leid Intility for 5-600.000 kroner totalt de siste årene. Det å få på plass et anlegg hvor Oslo-kampene kan spilles, som ikke er disse store stadionene, når man vet hvor vanskelig det er, det må man bare gjøre nå.

– Dette er en mulighet til å få til noe. Vi må klare å få inn noen partnere som kan løfte dette sammen med kommunen. For oss kan det være helt avgjørende, presiserer Stenberg.

KFUM Oslo har hatt planer for å bygge nytt stadion i 12 år allerede. Det er mye lenger enn de har planlagt for opprykk til Eliteserien.