– Jeg brukte opp en god del arv jeg hadde fått på å jobbe gratis. Vi hadde jo ikke penger til å reise rundt også videre. Så jeg brukte vel opp mot en halv million de første årene, sier byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen til Avisa Oslo.

I 2007 ble den klimapolitisk engasjerte Marcussen introdusert for partiprogrammet til Miljøpartiet de grønne. Det var fortsatt fire år til partiet skulle få inn sin første representant i Oslos bystyre, og åtte år til de første byrådene fra MDG.

Etter et år som aktiv ble hun nasjonal talskvinne for partiet, og jobbet ifølge seg selv mer eller mindre fulltid med å bygge opp det lille partiet til å bli en nasjonal maktfaktor.

– Jeg føler det var vel brukte penger, fordi det var en viktig sak. Det ga meg muligheten til å gå all inn, og bygge opp partiet til det det er i dag, sier hun nå.

Onsdag kom nyheten om at hun trekker seg etter neste års valg. Da har hun sittet som byråd i åtte år under Raymond Johansen rødgrønne byråd.

Ønsker mer overskudd

Når hun nå gir seg, er det ikke fordi hun anser klima- og miljøkampen som seiret.

– Jeg har en sønn som snart er to. Det lar seg kombinere, men jeg merker at jeg har lyst på mer tid og overskudd til å gjøre ting med sønnen min, forteller hun.

Da hun fikk spørsmål fra partiet om hun stilte seg disponibel for fire nye år med politikk, vant forutsigbarhet og muligheten til å være en morsom mamma over ønsket om å fortsette.

– Jeg tenker at jeg vil ha litt annen erfaring. Det er jo fint for politikere å ikke bare være politikere.

Uklart hvor hun går

– Hva er planen nå?

– Det er et godt spørsmål. Jeg skal jo sitte perioden ut som byråd Jeg har veldig mange muligheter, men har ikke landet det helt foreløpig.

Tiden frem mot valget har hun tenkt å bruke godt.

– Nå som jeg har landet på beslutningen om å ikke stille til gjenvalg kan jeg begynne å tenke på det. Hva det blir er fortsatt veldig uvisst.

– Det tar seg kanskje ikke så godt ut å drive med jobbsøking mens man er byråd?

Nei, definitivt ikke.