– Høyre har kjempet mot mye av vår grønne og sosiale politikk, så de politiske forskjellene gjør det unaturlig med et samarbeid, sier miljø- og samferdselsbyråden til Avisa Oslo.

Uttalelsen kommer etter en rekke framstøt fra det borgerlige alternativet til Raymond Johansens byråd.

Der Høyres Eirik Lae Solberg åpnet for MDG-samarbeid samme kveld som han ble byrådslederkandidat, har ikke Venstre lagt skjul på at et MDG-samarbeid er det de drømmer om.

Flere målinger har gitt en slik konstellasjon flertall i Oslo. Stav sier imidlertid at skillelinjene i Oslo-politikken er ganske avklart, og at et fortsatt rødgrønt samarbeid er MDGs alternativ «A, B og C».

Tordner mot Høyre

Samtidig går hun ut mot Høyre.

– Høyre vil bygge motorveier i øst og vest som vil fylle byen vår med biler, støy og eksos, stanse sykkelvei etter sykkelvei, redusere klimaambisjonene, kutte i bylivssatsingen og er skeptisk til mer sunn mat i skoler og barnehage. Det er ikke et særlig godt utgangspunkt for samarbeid, sier Stav.

– Vi er åpne for å samarbeide med de partiene som vil støtte et rødgrønt byråd. Så opplever vi at Høyre er klare på at de går til valg på et borgerlig byråd bestående av Høyre, Frp, Venstre og KrF, fortsetter byråden.

Les også

Høyre + Venstre + MDG = sant

Hun retter i samme slengen en oppfordring til Venstre om å bytte side.

– Jeg tror at Ap, SV, MDG og Venstre kan få til veldig mye god politikk i lag. Jeg håper at Venstre heller velger oss enn å gå til Frp etter valget, sier Sirin Stav til Avisa Oslo.

- For så vidt hyggelig

Avisa Oslo har bedt Oslo Venstre kommentere muligheten for å gå i rødgrønn retning.

At MDG inviterer oss til å bytte side er for så vidt hyggelig, men Venstre er et borgerlig parti i det liberale sentrum. Derfor bør det være enklere for et blokkuavhengig parti som MDG å samarbeide med Venstre og Høyre, enn det er for oss å samarbeide med SV, kommenterer fylkeslagsleder Grunde Almeland.


– Venstre ønsker et blågrønt byråd med Høyre og vi har også invitert MDG til samarbeid. Hvis valgresultatet gir et annet flertall enn i dag håper jeg MDG vil benytte anledningen til å få gjennomslag for god grønn politikk sammen med Venstre og Høyre, og holde fløypartiene unna makt, sier Almeland.