(Nettavisen): Kutt i eiendomsskatten på bolig er en het potet i valgkampen i Oslo og mange andre kommuner. Høyresiden vil redusere den, mens på venstresiden står slaget om å holden stabil eller øke den.

Fremskrittspartiet vil fjerne den i løpet av neste fireårsperiode: – Oslo har så store overskudd at det går greit å kutte eiendomsskatten på boliger til 700 millioner kroner uten at det går ut over velferdstilbud, sier Frps toppkandidat, Magnus Birkelund, til Nettavisen..

– Oslo har overskudd på 3,6 milliarder uten eiendomsskatt på bolig

Nå får han svar på tiltale fra finansbyråd Einar Wilhelmsen i Miljøpartiet De Grønne: – Dette er jo bare tull! FrP har tydeligvis ikke fått med seg at vi lager et revidert budsjett hvor disse pengene blir disponert.

De siste årene har Oslo hatt overskudd på 3,6 milliarder kroner, er poenget til Frp. MDG-byråden svarer ved å vise til hvordan man brukte pengene.

– Du kommer ikke unna å kutte i velferden hvis du fjerner eiendomsskatten. I år brukte vi blant annet de ekstra pengene på eldreomsorg, økt sosialhjelp og kollektivtransport. Det må høyresida kutte i, og de har ennå ikke vist hvordan de skal klare det. Det er fullstendig useriøst, mener MDG-byråden.

Ekstraordinært år

Wilhelmsen viser til at det er et ekstraordinært år fordi hele Kommune-Norge fikk større skatteinngang enn det Finansdepartementet hadde anslått. Dessuten fikk Oslo mer i koronakompensasjon enn forventet.

– Dette kommer ikke til å gjenta seg. Dette var en engangsinntekt, og pengene ble først og fremst brukt til nedbetaling av gjeld for å bedre det økonomiske handlingsrommet i åra framover, sier Wilhelmsen.

Han sier at eiendomsskatten på bolig ikke er på 700 millioner kroner, slik tallene Frp hentet ut fra Statistisk sentralbyrå og Kostra viste, men litt over en milliard. – Det kunne Frp fått med seg om de hadde giddet å sjekke i våre budsjett og regnskapstall, sier han.

Brukte pengene på en rekke tiltak

MDG-byråden viser til en rekke formål byrådet brukte pengene til i 2023, blant annet 1,6 milliarder kroner i ekstra avdrag på lån, 400 millioner kroner til kompensasjon til kollektivtransporten, 360 millioner kroner til mottak av flyktninger og 350 millioner kroner i strømkompensasjon til kommunens virksomheter.

Byrådet foreslår en kostnadsramme på 243 millioner for rehabilitering av 50 leiligheter i Hagegata 30 til boliger som skal selges billigere som en del av tredje boligsektor og 175 millioner til kompetanseløft i helse- og omsorgssektoren og 126 millioner til økonomisk sosialhjelp, for å nevne noen av formålene.

Overskudd en rekke år

Fremskrittspartiets toppkandidat viser til at Oslo kommune har hatt vesentlig større overskudd enn eiendomsskatten i alle år siden 2016, slik at eiendomsskatten på boliger kunne vært fjernet uten å sende kommunen i underskudd.

– Det er ingen tvil om at Oslo kan tilby gode tjenestetilbud til innbyggerne, og holde fingrene unna folks boliger. Tallgrunnlaget viser faktisk at man kan kutte eiendomsskatten på bolig over natten uten betydning for verken tilbud eller den økonomiske sikkerheten for kommunen, sier Magnus Birkelund til Nettavisen.