«Jeg håper at Landsmøtet til Ap påfører Støre et nederlag her og heller stemmer for en kunnskapsbasert og solidarisk ruspolitikk. Det er ufattelig for meg at Støre er i ferd med å ødelegge et flertall på Stortinget for å tilby hjelp i stedet for straff. Det mener jeg er et svik mot folk som sliter med rusmisbruk.».

Det skriver Hermstad i en e-post til Avisa Oslo. Avisa tok kontakt etter at Støre tok standpunkt mot regjeringens rusreform under det pågående årsmøtet i Arbeiderpartiet.

Partiet har makt til å avgjøre den betente saken, og blant annet VG har tidligere omtalt at et flertall er skeptiske til forslaget om å avkriminalisere besittelse og bruk av mindre doser narkotika.

– Min tilnærming er denne: Vi skal hjelpe dem som trenger hjelp, og være solidariske med dem som ikke skal inn i det. Derfor er jeg mot en generell avkriminalisering av narkotika i samfunnet vårt, sa Støre under selve møtet.

Utsagnet har skapt sterke reaksjoner i Oslo – der en Respons-måling på vegne av Oslo Venstre tyder på et soleklart flertall for reformen.

– En skrivebordsøvelse som ikke kan realiseres

Oslo-politiker og fungerende MDG-partileder Arild Hermstad er overhodet ikke begeistret for Støres syn på reformen.

«Støre snakker om å skille mellom de som ruser seg for «gøy» og tunge rusmisbrukere, men det er det umulig å skille mellom juridisk. Støre gjør dette om til en skrivebordsøvelse som ikke kan realiseres, og det går ut over folk som trenger hjelp, ikke straff», skriver han i e-posten til Avisa Oslo.

«Det er østkantungdom og folk fra lavinntektsfamilier som oftest straffes av politiet. Straff bidrar til å øke klasseskillene, og dette er svært usolidarisk av Støre», fortsetter Arild Hermstad.

"Dersom flertallet i Ap er villige til å skrote rusreformen er det utrolig bakstreverst, konservativt og trist. Da viser de at de bryr seg mer om politisk spinn og fordommer enn å hjelpe folk som trenger det", istemmer Oslo MDGs leder Sigrid Z. Heiberg i en påfølgende e-post til Avisa Oslo.

Kritikk fra Høyre, Venstre og SV

Ikke uventet kommer det også kritikk fra Venstre og stortingspolitiker Ola Elvestuen, som i lengre tid har jobbet for reformen.

– Jeg mener han tar feil. Det handler om å støtte de som er rusavhengige, men for de unge så viser rapporter at straff virker negativt og at det skader. Det er den kunnskapen vi må bygge rusreformen på. Det gir ingen effekt, sier Elvestuen til Avisa Oslo.

Han håper nå at resten av Ap tar standpunkt mot det Støre forespeiler.

– Jeg har ikke gitt opp denne saken. Beslutningen er ikke tatt. De tar de i morgen, og jeg håper Ap plasserer seg på riktig side av historien. Uansett vil jeg og Venstre jobbe videre for å få reformen gjennom.

Stortingskollega Heidi Nordby Lunde (H) inntar et lignende ståsted som Elvestuen.

– Det er synd at han (Støre. red. anm.) avviser den potensielt største sosialpolitiske reformen i Norge på flere tiår basert på fordommer, mener Oslo Høyres leder.


Heller ikke Kari Elisabeth Kaski, førstekandidat for Aps politiske allierte SV, er spesielt nådig.

- Jeg er utrolig, utrolig skuffet over Støre sin tale og det som ligger an å få flertall. Jeg har en innstendig bønn til partiet om å gå mot partilederen og stemme for rusreformen Vi har nå en historisk mulighet til å hjelpe de som trenger det, og den muligheten er nå. Det er Arbeiderpartiet på vippen som avgjør dette nå, og det kommer ingen annen mulighet. Jeg håper rett og slett at landsmøtet stemmer for en rusreform, sier hun til Avisa Oslo.