Tidligere denne uka sa skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, at hun håpet myndighetene «tok til vettet» og avlyser eksamen. Men det har kunnskapsminister Guri Melby (V) ingen planer om å gjøre.

– Flere har tatt til orde for å avlyse muntlig eksamen fordi mange elever, spesielt i Osloområdet, har hatt mye digital undervisning. Vi har tidligere avlyst nasjonalt gitte skriftlige eksamener, men jeg mener det er gode argumenter for å gjennomføre muntlig eksamen som kan tilpasses lokale forhold.

– Eksamen er en viktig del av vurderingssystemet, som gir elevene mulighet til å vise hva de kan til noen andre enn faglæreren sin og få en ekstern vurdering. Det gir en trygghet for eleven, skriver Guri Melby i en e-post til Avisa Oslo.

Thorkildsen har også kritisert Melby for å ikke forstå hvor hardt dette rammer osloelevene. Det avviser Melby.

– Jeg er klar over at elevene i Oslo er blant dem som har blitt hardest rammet av pandemien, med lange perioder på rødt nivå og mye hjemmeopplæring. Men jeg mener de har like stor rett som andre elever til å få en ekstern vurdering og vise hva de har lært. Så er det viktig å huske på at muntlig eksamen er lokalgitt. Det vil si at den er utformet av lærerne og skoler i kommunen der elvene går på skole, og i langt større grad enn skriftlige eksamener kan tilpasses den opplæringen elevene har fått, avslutter Melby.

Kritiseres

Skolepolitisk talsperson for Oslo Arbeiderparti, Line Oma, er uenig med Melby. Hun mener muntlig eksamen bør avlyses.

– Det er stor risiko for at elevene ikke får utnyttet sitt fulle potensial og at de derfor må ta opp eksamen som privatist. Elevene bør slippe å ta konsekvensene av koronapandemien, sa Oma til Avisa Oslo torsdag.

Hun påpeker at noen bydeler er hardt rammet av koronasmitte.

– Her bor det elever som ikke har råd til å ta opp fag som privatist eller gå på dyre privatskoler. Å gjennomføre eksamen kan derfor bidra til økte forskjeller, sa Oma.