Det sier leder av Helse- og sosialutvalget og partileder i Folkets Parti FNB (FP), Cecilie Lyngby til Avisa Oslo.

Forrige uke skrev Avisa Oslo om familien som måtte vente fem timer på å få komme in til legevakten. Familien etterlyser flere legevakter i byen og bedre bemanning for å få ned den lange ventetiden.

Lyngby reagerer på den lange ventetiden.

– Det er horribelt å måtte vente i timevis når man er så syk som den gutten var. Da bør man selvsagt få komme rett inn.

– Oslo trenger to legevakter

Når Oslo kommunale legevakt flytter fra Storgata til Aker sykehus i 2023, frykter Lyngby at legevaktsdekningen i byen vil blir enda dårligere med bare én legevakt.

Hun mener den lange ventetiden illustrerer viktigheten av å ha to legevakter.

– Det er som regel akutt når en velger å reise til legevakten, og her møter man som oftest lange køer.

– Det hadde vært en flott løsning om vi fikk beholde Storgata helg og kveld samtidig som den nye åpnes i 2023. Hvorfor skal vi hele veien rive ned bygg som fungerer for deretter å bygge opp nye, dyre og store bygg? Se til Ullevål sykehus saken, her vil Stortinget rive ned, mens flertallet i bystyret vil beholde Ullevål sykehus.

– Alt fra Storgata 40 skal flyttes foruten ambulansesentralen som driftes av OUS. Byrådet vurderer og utreder om det bør etableres større, lokale helsesentre med legevaktfunksjoner på kveld og helg flere steder i byen. Jeg mener at dette er ikke noe de skal vurdere, dette må gjøres.

– Legekrise på vei til Oslo

Lyngby peker på at Oslo er en storby, og at folk trenger en legevakt i sentrum.

– Det er lett tilgjengelig for folk. De sårbare i sentrum utgjør en stor gruppe og for mange av de har Storgata fungert i mange år. I sentrum er det også fest, alkohol og rusede personer hvor noen har behov for hjelp raskt.

Lyngby mener i tillegg at de lange køene på telefon og ved oppmøte skyldes en legekrise som er på vei til Oslo, som det sittende byrådet ikke har gjort stort for å løse.

– Vi må ha flere faste ansatte og ikke bare leger som er leid inn på engasjement. Fram til nå har det også vært nyutdannede leger som har gått inn i turnus på legevaktene før de går videre. Men jeg tenker at vi må få flere faste ansatte og flere leger, slik at vi unngår legekrisen som er i distriktene nå.

– Går baklengs inn i fremtiden

Helsebyråd Robert Steen (Ap) er ikke enig med Lyngby. I en e-post til Avisa Oslo skriver han:

– Her går Lyngby baklengs inn i fremtiden. Når vi nå bygger fremtidens legevakt, må vi tenke løsninger som fungerer for fremtiden. La det ikke herske noen tvil om at legevakten i Storgata 40 skal holde åpent frem til den nye Storbylegevakten åpner på Aker neste år.

– I stedet for å da etablere to legevakter, vil byrådet sikre bedre helsetilbud nærmere der folk bor ved å etablere større lokale helsesentre med legevaktfunksjon på kveld og helg, flere steder i byen.

Steen mener dette vil gi et nærere legevakttilbud for mindre alvorlige tilstander:

– Slik vil vi også styrke kapasiteten, kompetansen og beredskapsevnen i akuttkjeden, og gi Oslofolk et enda bedre tilbud.

Døgnåpen legevaktfunksjon

Steen skriver videre at byrådet dessuten vil etablere en døgnåpen legevaktfunksjon i tilknytning til etablerte lavterskeltilbud.

– Nettopp for å sikre tilgjengeligheten i sentrum. Den bygningsmessige tilstanden av Storgata 40 er av en slik forfatning at blant annet alt av vann, avløp og elektrisk anlegg må rehabiliteres. Kostnadene til rehabilitering er anslått i størrelsesnivå med nybygg.

Helsebyråden poengterer at han forståelse for at mange reagerer på den lange ventetiden på legevaktene.

– Jeg skjønner godt at mange synes situasjonen er vanskelig. Vi må ikke glemme at vi fortsatt står i en pandemi der smittetrykket er høyt og sykefraværet er stort.

– De ansatte skal ha skryt for måten de håndterer situasjonen, og det er en tøff jobb å måtte prioritere de som trenger hjelp mest først. Jeg håper at vi snart kan komme tilbake til en mer normal situasjon, der både smittetrykk og sykefravær er på vei ned.

Les også

Kjendissalongene