Siden åpningen i 1956 har Frognerbadet med sine utendørsbasseng, plener, vannsklie og kafeteria vært et meget viktig sted for en stor del av Oslos befolkning, i tillegg til tilreisende fra inn- og utland.

Spesielt stupetårnet med 10-meter’n er et ikonisk og landskjent symbol. Interessen for og viktigheten av et bredt svømmetilbud er stadig økende, men byggingen av nye svømmeanlegg i Oslo har ikke fulgt opp dette.

Det er derfor gledelig at det snart åpnes et nytt bad på Manglerud og at det også bygges et nytt svømmeanlegg på Tøyen. Manglerud får et hovedbasseng på 25 meter, et varme- og opplæringsbasseng på 12,5 meter i tillegg til et familiebasseng på 60 kvm.

Da står det adskillig dårligere til på Oslo vest hvor det ikke finnes et allment, kommunalt drevet anlegg – bortsett fra de sommerukene Frognerbadet holder åpent. På gode dager har badet hatt opptil 6000 besøkende; et tall som sier mye om behov og potensial. Det var drøye en million besøkende på kommunale flerbruksbad i Oslo i 2019.

Vedlikehold

I en årrekke har det vært sviktende vedlikehold av badeanlegget på Frogner. Det behøves omfattende oppgradering av bassengene, det komplette tekniske anlegg og uteområdene, i tillegg til garderober og kafébygg. Det er blant annet lekkasjer i bassengene, svikt i rørkonstruksjoner og utdaterte garderober.

Det tungdrevne og slitasjeutsatte anlegget medfører store utgifter for Oslo kommune hver gang det skal klargjøres for sommerdriften. Alt dette ble klarlagt i en tilstandsanalyse i 2017 og understreket i Konsekvensutredningen (KVU) som ble levert i desember i fjor.

Hva må gjøres?

Denne utredningen konkluderte med tre hovedpunkter. I første rekke skal hele anlegget rehabiliteres, blant annet med nye bassengkropper i stål på de eksisterende utebassengene og en fornyelse av det tekniske anlegget. Hele bygningsmassen – fra kafébygg til tribuner – skal oppgraderes.

Alle behovsanalyser viser at det er et sterkt behov i denne delen av byen for et utvidet tilbud. KVU’en anbefaler bygging av et nytt utendørs basseng på 50 meter, i tillegg til et innendørs opplæringsbasseng på 25 meter. Utredningen skal nå behandles politisk av Miljø- og samferdelsutvalget i Bystyret. Det er foreslått et forprosjekt med oppstart i år, og med avlevering av rapport i 2022.

Svømmeanleggets verneverdier

Byantikvaren har reagert på de nye planene og sier det er meget vanskelig å forene fredningen med et nytt innendørsanlegg. Frogner svømmeklubb har naturlig nok vært aktiv med utredninger og innspill til de kommunale myndigheter med hensyn til hvordan Frognerbadet kan utvikles og utvides.

Svømmeklubben har i sine utredninger fremlagt forslag til hvordan et innendørs 50-meter basseng og et 25-meters basseng kan innplasseres uten å bygge i høyden eller forringe den opprinnelige bygningsmassen. De to nye badene er tenkt bygget under inngangs- og kaféområdet, vesentlig det området som i dag er asfaltert. Slik kan man ivareta verneinteressene på en god måte.

Kultur- og idrettsbygg (som bestilte KVU’en) bør inkludere både Frogner svømmeklubb og Frognerparkens Venner i den videre prosjektering.

Helårsdrift

Det er ønskelig i den kommunale utredningen (KVU’en) og fra Frogner svømmeklubbs side at det legges til rette for helårsdrift av et fornyet utendørs hovedbasseng. Dette kan gjøres ved en oppvarmet korridor fra garderobe til basseng.

Vinterspa er populært på høyfjellshoteller – hvor man svømmer ute i oppvarmet vann om vinteren. Dette vil kunne bli et kjærkomment ekstra tilbud til fornyelse av vinteridrett!

Økt bruk – folkehelse

Det er i overkant 6.000 skoleelever i området omkring Frognerbadet. Det sier seg selv at blant annet svømmeopplæringen ville bli styrket fra første dag. I tillegg vil det store antall eldre i nærhet av badet og i byen for øvrig få et flott tilbud – hele året.

Svømmeforbundet anbefaler et 25-meters basseng pr. 10.000 innbyggere. Frognerbadets nærområde har ca. 100.000 beboere (Frogner, deler av Ullern, Vestre Aker og St. Hanshaugen), i tillegg til 70.000-80.000 gjennomreisende daglig med trikk, bane og buss.

Rødt er et av de partiene som har engasjert seg i oppgradering og utvikling av Frognerbadet. Rødt vil løfte saken inn i Bydelsutvalget på Frogner for deretter å oppfordre Miljø- og samferdselsutvalget i Rådhuset til en bredest mulig analyse hvor alle berørte parter tas med i planleggingen.