I VG går Ida Melbo Øystese ut og lanserer Oslo-politiets plan for å stanse åpent narkotikasalg, vold og trusler på Grønland og Tøyen. Det opprettes et eget nærpolitiavsnittet med opp til 38 politibetjenter.

Disse skal jobbe for å stanse noe av det jeg adresserte i en kommentar i Avisa Oslo forrige uke, der jeg slo fast at vi nå har Sopranos på Grønland og svenske tilstander på Bryn.

To tenåringer er siktet for drapsforsøk etter skuddepisoden på Bryn. Mandag kveld var Holmlia åsted da Oslo ble rammet igjen. Denne gang ble en mann ble skutt utenfor en barnehage.

I et langt intervju med AOs politiske redaktør Eirik Mosveen har politimesteren tidligere vært befriende åpen. Hun frykter intenst en lignende utvikling her som det de største byene i Sverige har hatt.

Les også

Politimesteren opprøres av videoene som spres. Så sprekker stemmen midt i intervjuet

Koblinger til svenske miljøer

Politiet fortjener honnør for at de tar grep for å stanse den skremmende og farlige utviklingen.

Det er åpenbart riktig med flere politifolk og mer synlighet. 38 ekstra politibetjenter representerer ikke én eneste uniform for mye i gatene.

Men det hører med til historien at det også i fjor måtte det tas ekstraordinære grep i samme område. Da gikk politiet inn med ekstra ressurser og fjernet om lag 200 narkotikaselgere fra Grønland og Vaterland.

Til VG sier Øystese at noen av narkoselgerne den gang hadde koblinger til svenske miljøer.

Det samme hadde partiene med kokain som ble beslaglagt av norsk politi for ett år siden. Kokainen hadde en gateverdi på mer enn én milliard kroner.

NRK publiserte i helga en reportasje om da to tonn kokain kom til Norge i banankasser til Bamas lager i Groruddalen i fjor vår. Der ble historien om kokainen fortalt – fra Ecuador, via Nederland til Norge. Ifølge politiet skulle den til et svensk kriminelt nettverk.

Det er altså snakk om en milliardbusiness som styres av nådeløse gangstere. Disse nettverkene skyr ingen midler i maktkampen om markedsandeler, slik vi har sett i den dødelige gjengkrigen i Sverige det siste året.

Et tiltak som garantert virker

Vil vi ha slike miljøer i våre gater? Hvis svaret er nei, som jeg sterkt vil anta, ja, da finnes det bare ett svar på problemet. Og det er ikke mer politi, men mindre kokain.

Oslo og Stockholm er blant verdens rikeste byer. De er også blant byene som har opplevd sterk økning i bruk og etterspørsel etter kokain.

I januar skrev forskere en tankevekkende kronikk i Aftenposten om at stadig flere unge på vestkanten bruker kokain, og det er dokumentert at det hvite pulveret er mest vanlig i miljøer med stor kjøpekraft.

Selvsagt tiltrekkes kriminelle miljøer mot markeder med høy etterspørsel og betalingsvilje.

Derfor er det så enkelt som dette: Det som virkelig vil monne i kampen mot skytevåpen i gatene våre, er om vanlige folk slutter å bruke kokain.

Den posen du kjøper på fest, kan noen ha mistet livet for. Og det er dessverre noen som er villig til å drepe for pengene du bruker på den.

Les også

Det er bare å innse det. Nå har vi Sopranos på Grønland og svenske tilstander på Bryn