Gigantprosjektet på Klemetsrud settes på vent etter at prisen på prosjektet har skutt i været.

Et oppdatert estimat viser at kraftig prisøkning på utstyrsleveranser grunnet inflasjon, geopolitisk instabilitet og redusert kronekurs, vil føre til at prosjektet overstiger investeringsrammen.

– Vår klare ambisjon er fortsatt å etablere karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud, men vi må justere veien til målet, uttaler selskapets administrerende direktør Knut Inderhaug i pressemeldingen.

Han sier at Celsio ser alvorlig på situasjonen. Nye kostnadsberegninger viser at det ikke kan gjennomføres karbonfangstprosjektet etter opprinnelig plan innenfor eksisterende budsjett.

– Det er derfor nødvendig å ta CCS-prosjektet inn i en kostnadsreduserende fase, uttaler Inderhaug.

Celsio sitt karbonfangstprosjekt hadde prosjektoppstart i juni 2022. Så langt er under 10 prosent av de bevilgede investeringsmidlene brukt, opplyser de.

Avisa Oslo har tidligere skrevet at prislappen for selve anlegget er rundt fem milliarder kroner. Med ti års drift kommer summen opp i over ni milliarder.

Celsius tre eiere står for mesteparten. Oslo kommune skulle etter planen bidra med rundt to milliarder kroner, og staten har lovet å stille med tre milliarder kroner.

Minst ett år forsinket

5. april rapporterte Celsio til Gassnova, et statlig foretak som følger opp den norske stats interesser relatert til fangst, transport og geologisk lagring av CO2, at oppdaterte kostnadsprognoser sannsynliggjorde at prosjektets kostnader ville overstige investeringsrammen, og at det nå vil foretas en full gjennomgang av budsjett og kostnadsreduksjoner, i stedet for planlagt utstyrsbestilling og utbygging.

Etter planen skulle prosjektet stå ferdig i 2026. Nå er det satt av en tidsramme på tolv måneder til kostnadsarbeidet, og oppstarten av karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud vil bli tilsvarende forsinket.

Målet er at Celsio etter denne perioden har etablert en prosjektplan med kvalitetssikrede kostnadsestimater som gjør det forsvarlig å igangsette utstyrsbestillinger og videre utbygging.

Ville stoppe arbeidet i fjor

E24 skriver at Gassnova slo alarm før jul i fjor. Foretaket ville da at alt arbeidet på Klemetsrud skulle settes på pause. Da nektet Hafslund Oslo Celsio. Nå har de imidlertid snudd.

Celsio skriver i pressemeldingen at justerte planer løpende vil diskuteres med Olje- og energidepartementet (OED), Gassnova, og Oslo kommune. De har som målsetning at prosjektet kan videreføres uten økt investeringsstøtte.