Kollega Maren Wilberg Rostad har skrevet en kommentar i Avisa Oslo om utallige fallgruver foreldre kan havne i når barna skal kle seg ut på Halloween. Hun skriver: «Vær på vakt- man kan fort trå feil når man skal velge hvilket kostyme man skal velge på allehelgensdag».

Les også

Blir vi hengt ut offentlig om sønnen min kler seg ut som Aladdin?

Ja, man kan trå feil, men det går an å feire Halloween uten å såre andre.

Hun er sikkert ikke den eneste foreldrene som bekymrer seg for om hun vil bli hengt ut om sønnen kommer utkledd som Aladdin.

Ikke et tema

Dette er noe jeg diskuterer med mine venner, kjente og fremmede. Mange prøver å forstå, mens andre mener vi lever i en tid hvor folk blir krenket altfor lett. Det er ikke alltid at vi er enige. Jeg blir verken personlig krenket eller lei meg av en sånn type diskusjon. Jeg synes bare at man kan være smartere med sine kostymer.

Jeg oppfatter at slike spørsmål kommer fra «hvite» foreldre. Selv har jeg har tre søsken som har mange barn. Blant dem har det aldri vært tema hvilket kostyme som er greit og ikke. De kler seg ut som Frozen-søstre, spøkelser eller skjelett.

Jeg forstår at Maren lurer på dette, for det er ikke lett å vite hva som er riktig eller galt.

Ja, datteren din kan kle seg ut som prinsesse Jasmine, og som hun også påpeker: Dropp den overdrevne selvbruningen eller altfor mørk sminke.

Det selges fortsatt kostymer i Norge som er en kulturell stereotypi, og det er sårende. For meg sender det en beskjed om at noens kultur ikke er normal, og som man kan gjøre narr av. Kulturen blir redusert til et kostyme man har på seg på Halloween, og i tillegg tjener store selskaper penger på å selge dem.

Min kultur er ikke ditt kostyme

«Å bruke uttrykket til en annen kultur betyr vel så gjerne at man setter pris på den, ikke nødvendigvis at man gjør narr» står det i kommentaren. Jeg vet at mange setter pris på andre kulturer. Men fascinasjonen for kulturen må ikke ende opp i kulturell appropriasjon.

Kulturell appropriasjon er å ta kulturelle uttrykk eller gjenstander fra andres kultur uten tillatelse.

Jeg er tamil fra Sri Lanka. Kulturen min er viktig for meg, og ikke noe du skal kunne more deg med. Min kultur er ikke en del av ditt kostyme.

Det finnes mange måter man kan hylle hverandres kultur på. Er du for eksempel invitert i et tamilsk, indisk eller pakistansk bryllup får du mer enn gjerne tilbud om å gå i tradisjonelle klær. Å se etniske nordmenn i disse klærne oppleves nok for mange som en stor ære. Det er å sette pris på en annen kultur, men det er ikke det samme om man kommer med sari eller kurta på en utkledningsfest.

Det er en stor forskjell på å bruke festdrakten til en kultur på Halloween og å ha på seg blå kjole for å se ut som Elsa fra Frozen. Det er forskjell på å kle seg ut som en Disney-prinsesse i hverdagsklær som for eksempel Jasmine og et indianerkostyme, eller at du sminker eller kler deg opp til å ligne en karakter som Pocahontas.

Om du er i tvil om kostymet ditt eller barnets kan såre noen, så dropp det.