Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) lover å ta tak i reglene for elektronisk-id. Et nytt EU-regelverk ble innført fra nyttår. Det har ført til problemer for mange.

Blant annet er det mer tungvint å kjøpe billetter til trikk og buss i Oslo. Billettkjøp i en app krever nå bank-id. Avisa Oslo har også fortalt historien om Dzejlana (15) som ikke lenger kan kjøpe sin egen billett. Hun er for ung til å ha Vipps og for ung til egen bank-id.

– Så lenge én faller utenfor det digitale informasjonssamfunnet, så er det én for mye. Det er fint at dere skriver om dette, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) til Avisa Oslo.

Statsråden måtte svare

Stortingsrepresentant Tore Hagebakken (A) tok i forrige uke opp problemet som et skriftlig spørsmål på Stortinget.

I sitt svar forteller Hofstad Helleland at det nå er satt i gang et arbeid med en ny strategi for elektronisk Id. Konklusjonen kommer i løpet av året.

Dagens offentlige strategi for elektronisk Id ble utarbeidet i 2007. Det har skjedd en enorm utvikling siden den gang.

– Bruken av digitale tjenester har eksplodert, ikke minst i 2020. Vi var klar over at det kunne oppstå problemer med det nye regelverket og at dette ikke er en quickfix. Vi skal finne måter som både gjør det enklest mulig for den enkelte, men som også beskytter mot data- eller identitetstyveri, sier Helleland.

Norge langt fremme

Hun viser til at Norges befolkning allerede er svært digital. Det er derfor ikke så mange andre land å lære av. Foreløpig har bankenes id-system fungert godt, men Helleland påpeker at et offentlig, nytt system kan være et godt supplement til bankene.

– Ingen skal oppleve digitale skillelinjer, sier Helleland.

Behov for nye digitale id-løsninger med høy sikkerhet har også ført til at bevegelseshemmede, personer uten norsk personnummer og demente faller utenfor.

– Nå kan det ta inntil et år før det kommer løsninger. Kom problemene som en overraskelse på dere?

– Vi har jobbet med problemstillingene en stund. Arbeidet med strategien settes i gang nå. Det er ikke det samme som at ikke noe løses før om et år. Vi skal finne løsninger på problemer så fort det lar seg gjøre, lover ministeren.

Skuffet over svaret

Stortingspolitiker Tore Hagebakken (Ap) i er skuffet over svaret fra statsråden. Han mener regjeringen viser manglende forståelse og bruker mange ord. Han kommer med klar kritikk og mener det tar for lang tid.

– Tida går og de gjør ingenting. Dette er krevende for mange, sier Hagebakken.

Norsk Forbund for Utviklingshemmede mener ministeren kommer med tomme ord.

– Statsråden bruker et hav av ord, uten å si annet enn at regjeringen er kjent med problemet. Hun viser til en strategi som skal komme om et år, men sier ikke noe om løsningen, sier forbundsleder Jens Petter Norsk Forbund for Utviklingshemmede i en kort kommentar.