Benjamin Hermansen ble drept av nynazister i 2001. Han var 15 år gammel da han ble drept, og i år er det 20 år siden drapet.

Nå er minnesmerket hans som ligger på Holmlia tagget på. Det vekker flere reaksjoner.

Fakta om Benjamin Hermansen

  • 15 år gamle Benjamin Labaran Hermansen ble rett før midnatt 26. januar 2001 overfalt og drept av to nynazister.
  • Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler ble dømt til 18 og 17 års fengsel for drapet. En 19 år gammel kvinne ble dømt til 3 års fengsel for legemsbeskadigelse.
  • Drapet vakte avsky over hele landet og avstedkom en rekke spontane fakkeltog og markeringer mot rasisme. Bare i Oslo gikk 40.000 personer i tog, en av de største markeringene siden 2. verdenskrig.
  • I 2002 ble det opprettet et eget fond og en pris til minne om Benjamin. Årets pris tildeles Hagaløkka skole i Asker for sitt arbeid mot rasisme.

(NTB)

– Fryktelig vondt

Johannes Dvorak Lagos gikk forbi minnesmerket i dag i 12-tiden og la merke til taggingen. Han forteller at han ble sjokkert.

– Det var en utrolig ekkel følelse, sier han.

Lagos synes ordene som er skrevet, var vonde å lese.

– Sønnen min har venner fra nesten hele verden, og det er det skumleste å lese her på Holmlia. Det er veldig relevant for oss, sier han til Avisa Oslo.

– Tragisk

Nadim Butt, nabo og leder i Benjamins Minnefond forteller at han syns det er tragisk og skummelt at minnesmerket har blitt tagget ned, nesten på tiårsdagen siden terroren ved regjeringskvartalet og på Utøya:

– Jeg syns det hele er tragisk. Særlig i kontekst av 22. juli, som det jo nærmer seg tiårsmarkering for. Det er synd at selv etter ti år, så opplever vi det samme. At vi ser denne taggingen tjue år siden drapet viser at vi ikke er ferdig med disse hendelsene, sier Butt og legger til:

– Det er skummelt. Dette er ikke bra, verken denne hendelsen eller de rasistiske kommentarene og den hetsingen man ser i aviser og kommentarfeltet. Det er virkelig ikke bra.

Måtte slipe vekk taggingen

Kristina Lie-Hagen skyndte seg til stedet da hun så posten i nabolagsgruppen om hva som hadde skjedd:

– Jeg ble fryktelig sint og opprørt, forteller hun.

Lie-Hagen forteller at det var en stor prosess å få fjernet det høyreekstreme budskapet.

– Jeg tok med meg det jeg fant hjemme, white-spirit og en strømpebukse og prøvde å vaske det vekk. Det fungerte ikke, så kom en annen nabo med bremserens, men det fungerte heller ikke. Til slutt fikk vi tak i en Åsbråten Servicesentral som kom med en slipeskive. Vi måtte slipe det vekk. Nå er det et sår i minnesmerket, og det er jo fryktelig, men for de som ikke vet hva som sto er det i hvert fall ikke mulig å se lenger.

– Timingen til de som har gjort dette er avskyelig, avslutter Lie-Hagen.