(Oslodebatten)

Det skjønner jeg godt.

Uforståelig utbetaling

Det mest pikante – og besynderlige – i denne saken er en mildt sagt uforståelig utbetaling på i alt 1,4 millioner kroner til tidligere statsminister Kjell Magne Bondeviks (74) private konto. Pengene ble satt inn av Bondeviks samarbeidspartner Aamir Sheikh.

Men hvem skal innkalle presten Bondevik på teppet for å belære ham om etikk og moral?

KrFs leder Kjell Ingolf Ropstad?

Utgangspunktet er flere avsløringer i Dagbladet i høst.

Der kommer det blant annet fram at Aamir Sheikhs organisasjon, «Dialog for fred», i hemmelighet skal ha mottatt hele 12,8 millioner kroner fra Muslim World League.

Dagbladet viser også til et brev, forfattet av Sheikh, hvor han ber om ytterligere 3,5 millioner kroner fra organisasjonen som av eksperter knyttes til staten Saudi-Arabia, et regime som er kjent for sine grove brudd på menneskerettighetene.

Nettopp derfor har Saudi-Arabia et uhyre fortjent elendig rykte på den internasjonale arena. Dette imaget prøver de å forbedre ved å dele ut fete sjekker til folk rundt om i verden som har et bedre rykte enn dem. De hadde selvsagt ikke gjort det hvis de ikke trodde det hadde effekt.

Uriktige opplysninger

I en større kontekst handler denne saken om norske politikeres evne og vilje til å kombinere liv og lære.

For et par uker siden måtte Kjell Ingolf Ropstad gå av som både barne- og familieminister og leder i KrF fordi han kom med uriktige opplysninger til myndighetene på spørsmål om hvor han bodde, som utløste økonomiske fordeler i hundretusenkronersklassen.

Avsløringene i Aftenposten viste også at en rekke andre stortingspolitikere har opptrådt i grenseland for hva som er akseptabelt når det gjelder de økonomiske forholdene rundt stortingsleiligheter de har disponert. (I løpet av stortingsperioden ble i tillegg en representant dømt til fengsel for grovt bedrageri, mens en annen er tiltalt for det).

En fiskeriminister måtte gå av i fjor, etter tre uker, på grunn av rot med lønn og godtgjørelser.

På torsdag vil Jonas Gahr Støre ha sin største dag, når han går ut på Slottsplassen for stolt å vise fram den nye regjeringen i Norge, som til og med bærer hans eget navn.

Hva har Støre og staben hans gjort for å sjekke bakgrunnen til de som skal sitte rundt Kongens bord? Basert på min erfaring er det ikke mye. Det er ikke tradisjon for å granske hjerter og nyrer på potensielle statsråder i Norge

Til forskjell fra USA, der presidenten først gjennomfører en bakgrunnssjekk på alle medlemmer av regjeringen før Kongressen godkjenner utnevnelsene.

Mer om Støre senere.

Oslosenteret

Aamir Sheikh er ingen hvem som helst i Oslo Høyre.

Han har vært folkevalgt i Oslo bystyre i flere perioder, og har ledet den prestisjefylte 17. maikomiteen.

Han har vært en kjent, profilert politiker, forretningsmann og organisator – en «mångsysslare» som svenskene ville ha sagt – gjennom flere tiår her i byen.

Det er heller ingen hvem som helst Sheikh har operert sammen med:

Tidligere statsminister i Norge gjennom til sammen seks og et halvt år, Kjell Magne Bondevik (74), og partileder i KrF, startet opp det såkalte Oslosenteret som skal fremme fred og menneskerettigheter, da han forlot politikken etter å ha tapt valget med knapp margin til Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering i 2005.

Jeg har ingen holdepunkter for å si at verken Sheikh eller Bondevik har brutt lover og regler i denne saken. Det er offentlige myndigheter som kan vurdere sånt.

Men saken stinker likevel.

Det mente tydeligvis styret i Oslosenteret også. De vil ikke motta pengene fra Muslim World League, fordi «flere varsellamper lyste» ifølge styremedlem Sverre Lodgaard.

Men i stedet ble pengene sendt til Aamir Sheikhs organisasjon. Som dagen etter sendte dem videre til Oslosenteret. Da var det greit, gitt. Av de 12,8 millioner kronene Sheikhs organisasjon har mottatt, skal «Dialog for fred» ha videresendt 5,4 millioner kroner til Oslosenteret.

Dette stinker

Dette stinker, men stanken står aller sterkest fra overføringene til Bondeviks private bankkonto.

Sheikh og Bondevik har klart å få fire norske regjeringsmedlemmer – blant dem statsminister Erna Solberg og «religionsminister» Kjell Ingolf Ropstad - til å møte Muslim World Leagues generalsekretær Mohammad al-Issa ansikt til ansikt. Han er tidligere justisminister i Saudi-Arabia.

Sheikh ordnet møtet med sin partileder Solberg, Bondevik med sin partileder Ropstad, kan Dagbladet dokumentere.

Dette har da også fått sterk og relevant kritikk av opposisjonen på Stortinget, ved Ap, SV, Rødt og Frp. Og fikk hun som kan bli utnevnt til Norges nye utenriksminister på torsdag, Aps Anniken Huitfeldt, til å uttale:

– Ingen skal kunne betale seg til møter med norske statsråder.

Dagbladet skriver at Bondevik tidligere har skrevet i en e-post at han ikke har hatt lønn fra Oslosenteret på flere år:

– Dette er honorar fra Dialog for fred for foredrag, møteledelse og arbeid for (del av) 2019, 2020 og 2021.

Det er ikke så rart at Bondevik ikke har mottatt lønn fra Oslosenteret på flere år. Av den enkle grunn av Bondevik er pensjonist. Han har full pensjon, basert blant annet på lønnen han hadde som statsminister.

1,4 millioner i lønn for arbeid du har gjort over tre år, men bare for deler av de tre årene?

Virkelig?

Jo, det er urimelig

Bondevik skriver også til Dagbladet.

- (...) Det på tross av at jeg fortsatt gjør en god del arbeid der. Derfor synes jeg at det ikke er urimelig at jeg får noe honorar for arbeid jeg gjør i andre sammenhenger.

Jo, Bondevik, det er urimelig.

Dette er nettopp ikke noe du gjør «i andre sammenhenger» – det er nær sammenheng mellom Oslosenteret og Sheikhs «Dialog for fred».

KrF pleide å være et parti som snakket varmt og lenge om frivillig arbeid. Altså ulønnet arbeid. Frivillig sektor.

Jeg vil mene at det å engasjere seg i «interreligiøst arbeid» når du har statspensjon og er invitert med fordi du er tidligere statsminister og leder av Oslosenteret og prest, burde leve tett opp til selve definisjonen på frivillig arbeid.

Bondevik sier til Dagbladet at pengene er et honorar fra Stiftelsen Dialog For Fred, som han har samarbeidet med i flere år, særlig i sammenheng med «interreligiøse dialoger».

– Dette er av personlig interesse for meg og ikke en del av Oslosenterets demokratiarbeid, og derfor heller ikke en «omgåelse» av vedtak i Oslosenterets styre, skriver Bondevik i en e-post.

Dette er så tøvete fra Bondevik at det får stå uten ytterligere kommentar.

Jeg er spent på hva som kommer ut av Aamir Sheikhs møte med generalsekretæren i Høyre. Og jeg er spent på hva Dagbladet videre finner ut dette elleville sakskomplekset. Og om en ny regjering vil gå inn i dette minefeltet.

Jeg lurer også på om KrFs neste leder har moralsk autoritet til å snakke den tidligere partilederen til rette.

Støre har riper i lakken

Støre er selv ikke uten riper i lakken, selv om summene ikke var sammenlignbare med Sheikh og Bondeviks eskapader:

I 2010 ble det avslørt at han da som den daværende utenriksministeren hadde mottatt i alt fem tepper han hadde mottatt i gave under besøk i Afghanistan. Teppene skal riktig nok ha vært beskattet, men alle var ikke oppgitt til Stortingets gaveregister, slik de burde.

Teppene ble etter hvert levert tilbake, fordi regelen i Norge er at politikere ikke skal motta gaver fra noen. (Statsminister Jens Stoltenberg ble fly forbannet på Støre og to andre statsråder da han fikk vite om gavedrysset – om det skrev jeg denne kommentaren i VG som kan være verdt å lese også i dag).

Det fremstår også sannsynlig at Støre tapte valget i 2017 blant annet på grunn av at han gikk inn i et eiendomsprosjekt på Ensjø i 2011, noe han unnlot å informere sitt eget parti om at han hadde gjort. (Jeg skrev om dette i denne kommentaren om Støre i Avisa Oslo).

Vi kan bare håpe på at Støre har utpekt bra folk med god vandel.

Både politikken i Oslo og på nasjonalt plan er avhengig av tillit, troverdighet og integritet.

Rot med personlig økonomi – og særlig hvis personlig berikelse er et element hos våre øverste tillitsvalgte – undergraver legitimiteten til hele det politiske systemet og til våre nasjonale institusjoner.

Det bør ikke være sånn at moral er vel og bra, men dobbeltmoral er dobbelt så bra.

Les flere debattinnlegg på Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

Urovekkende at Oslo Unge Venstre retter kanonen mot oss

Les også

Byrådet står bak tidenes klimaløgn

Les også

Mortensrud er ikke den store, stygge ulven. Vi er offeret

Les også

Stampuben Trafalgar stenger dørene. Litt av meg dør.