– Vi og styret, sitter på samme sykehus, men det oppleves ikke slik. Det er som om de ansatte og styret har helt ulikt verdenssyn.

Det sier Erik Høiskar som er overlege og stedfortredende tillitsvalgt før styremøtet ved OUS torsdag.

– Helt urealistisk

Styret ved Oslo universitetssykehus er samlet i et møte torsdag for å ta stilling til kutt ved sykehuset. Det skjer etter at OUS har varslet planlagte kutt tilsvarende 500 årsverk.

– Vi har fått budsjettframlegget med tiltak som åpenbart rammer ting vi driver med, og som får store konsekvenser for blant annet nyfødtintensiven, for psykisk helse, og hjertekirurgen. Dette har vi kommunisert tydelig, og da burde styret åpne opp for refleksjoner rundt dette. Det har ikke skjedd og jeg ser lite signaler til at det kommer til å skje, sier han

Høiskar mener det har vært stort fokus på at økonomien må landes.

– Og det er klart at det er viktig å ha en forsvarlig økonomi, men når det beskrives som er såpass alvorlige, så burde det tas inn i vedtaket.

Han viser til at brorparten av klinikkene ved OUS har varslet om risiko for pasientbehandlingen, for arbeidsmiljøet og også for at man selv ikke med tiltakene vil oppnå målene.

Det er stor uenighet mellom ledelse og organisasjoner knyttet til byggingen av nye bygg ved OUS. Høiskar mener dette er en del av kjernen i konflikten:

– Planene om å bygge flere nye, store bygg binder veldig mye av vår mulighet til å drive sykehus. Ikke bare må vi finansiere denne utbyggingen når vi flytter inn, men vi må også spare i forkant. OUS har planlagt for at halvparten av driftseffektiviteten som kreves for å finansiere sykehuset må skje før vi flytter inn, sier Høiskar.

Høiskar mener det er en av hovedgrunnen til at vi ser nedskjæringene vi blir presentert i dag. Han mener styreforslaget som ligger på bordet er helt urealistisk:

– Vi klarer ikke å nå de sparemålene og effektivitetskravene som er satt, og i hvert fall ikke uten at det vil få store konsekvenser for behandling. Det er helt urealistisk.

Han understreker at han er opptatt av at en omstilling er nødvendig:

– Jeg tror vi kan drive bedre, men det krever omstilling som tar tid.er det vi tar til orde for.

«Tøffe tak»

Konsekvensene av budsjettet som ligger på bordet er så store at man må vurdere disse investeringene og bremse de. Vi tar til orde for at omstillingen må gjøres over lengre tid, og at en trenger større strukturelle endringer i organisasjon. For å skape rom må OUS redusere de planlagte store investeringer i nye bygg, og gå inn for en trinnvis utbygging av mindre omfang, mener Høiskar.

Høiskar ber styret åpne for denne debatten, og sier at han opplever at de ansatte ikke lyttes til.

– Vi får høre fra direktøren som sier «det er tøffe tak». Vi står i tøffe tak har vi hver dag og det kan vi håndtere, så det er ikke det dette handler om, avslutter han.

Rammer hardt

Birgit Aanderaa er tillitsvalgt for Norsk psykologforening ved klinikk for psykisk helse og avhengighet Oslo universitetssykehus. Hun er også en av representantene fra syv ulike fagforeninger, som varsler om stor bekymring knyttet til omstillingstiltakene.

Under drøftingsmøtet i begynnelsen av februar, protesterte representanter fra en rekke fagorganisasjoner mot de foreslåtte kuttene på rundt 500 årsverk.

«Vår vurdering av økonomiske kutt i denne størrelsesorden på kort tid innebærer høy risiko for at aktivitet går ned og behandlingstilbud svekkes, og med det økte ventelister og svekket kvalitet» heter det i protokollen fra møtet med ledelsen.

– Styret ba om en oversikt over situasjonen vår, og vi har vært tydelige: Det er et enormt press på både rus, psykiatri og spiseforstyrrelser etter pandemien, sier Aanderaa.

De opplever at psykiatrien har et økt press etter pandemien.

Les også

Dag Tore opplevde foreldres mareritt. Nå frykter han for tilbudet som reddet livet til datteren

Dette har hun, sammen med andre tillitsvalgte formidlet til styret, blant annet under et drøftingsmøte 14. februar.

– Dette føler jeg ikke at har blitt hørt, jeg ser ingenting i dokumentene som foreligger om at vi ikke kommer til å oppleve betraktelige kutt.

Les også

Fødselslege: Hva er gevinsten ved å stenge 2-4 fødestuer?