SISTE: Byrådet har gått inn for forslaget:

– Nå skal vi gjøre bylivsgata Grønland til en regnbuegate, slik vi allerede har gjort med gata utenfor London pub. Dette har vært planlagt en god stund, men nå skjer det! Jeg er utrolig glad for at gata vil stå klar i regnbuens farger i god tid før Pride-marsjen 1. juli i gata. Vi skal blant annet male regnbuefarger på fotovergangsfelt og andre steder i gata. Årets Pride er ekstra viktig å markere tydelig etter terrorangrepet i fjor, sier miljøbyråd Sirin Stav (MDG).

– I Oslo skal alle være stolte og fri! Oslo har, som mange storbyer, vært en frihavn for mange skeive som har vært utstøtt, stigmatisert eller misforstått, som har funnet fellesskap. I Oslo skal vi slå ring om det store mangfoldet vi har, og stå opp mot hets og hat. Med regnbuens farger fortsetter vi nå å ta byen og gatene tilbake etter angrepet, fortsetter hun.

Viktig

– Jeg syns det er særlig viktig å gjøre dette i år, etter angrepet som var i fjor. Det spolerte på en måte hele 50-års jubileet for bevegelsen.

Jonas Bjørnødegård, som er medlem i Venstre, står i den nå bilfrie hovedgata som går gjennom Grønland. Etter inspirasjon fra regnbueovergangene i Bergen, ønsker han å etablere det samme i Oslo.

Den store Pride-paraden, som i år skal finne sted 1. juli, går gjennom Grønland. Paraden ble flyttet hit for 13 år siden.

– Det var et motsvar på at det hadde vært motstand mot den skeive bevegelsen her på Grønland. Selv den dag i dag er det mange som føler seg utrygge i område, både folk med etnisk norsk bakgrunn og også flerkulturelle skeive som kommer fra miljøer hvor det er mye motstand.

LES OGSÅ:

Les også

Kanskje kunne vi dempet oss litt? Nei, vi kan ikke det. Det er vår fest

Han viser til at det fortsatt er ulovlig å være homofil i 64 land i verden, og at man i åtte land i verden kan bli dømt til døden for homofili. Bjørnødegård, som selv er skeiv, forteller at han selv ikke har opplevd negative konsekvenser i området.

– Hvis vi kunne fått på plass regnbueoverganger, vil det være et veldig tydelig signal på at dette er det en inkluderende bydel som aksepterer og støtter opp alle sammen.


Kan skje raskt

I Bergen er det regnbueoverganger i alle bydeler. Forrige uke kom også nyheten om at fylkesdirektøren tillater byen å male 2–3 gangfelt på fylkesveien ved Kim Frielses plass i Bergen. Det skjedde etter at direktøren først sa nei av hensyn til trafikksikkerheten, ifølge Bergensavisen.

Trafikksikkerheten mener ikke Bjørnødegård vil være et problem i Oslo, da forslaget går på å etablere regnbueoverganger i den allerede bilfrie gata på Grønland.

Han har fått med seg bystyrerepresentant for Oslo Venstre, Hallstein Bjercke, og 1. representant i Gamle Oslo, Fredrik Lading, på laget.

– Hvor realistisk tror du det er å få plass dette før Pride-paraden?

– Vi fikk det til i Rosenkrantz' gate utenfor London veldig raskt. Det kan vi få til her også. Hvis det er et lokalt ønske i bydel Gamle Oslo om å få til dette, så må vi i bystyret backe opp det. Kommunen kan også bidra med midler, sier Bjercke.

– Så mange steder som mulig

Trioen ser helst at regnbueovergangene kommer på plass «så mange steder som mulig».

– Men spesielt i dette stykket mellom Breigata og Tøyenbekken som er blitt bilfritt, sier Bjørnødegård.

Bjercke sier det vil være mulig å fremme et verbalforslag til revidert budsjett på bystyremøtet 21. juni, som vil gjøre at alle partier må stemme over forslaget.

Praktisk er det mulig å få det til før paraden, så hvis viljen er der også fra byrådet, kan det skje, sier Bjercke.

Byrådet i Oslo består av partiene Ap, SV og MDG. Avisa Oslo har i forbindelse med denne saken kontaktet byråden for byutvikling (MDG), kulturbyråden (SV), og byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester (Ap) for å høre om byrådets innstilling til et forslag fra Venstre. De har svart at saken ligger under byråden for miljø – og samferdsel (MDG).

LES OGSÅ: