– I dag går Oslo ett skritt videre i arbeidet med en rettferdig, human og ansvarlig ruspolitikk. Tiden for å jage, straffe, og stigmatisere rusavhengige har for lengst gått ut på dato.

Slik innledet Høyres Hassan Nawaz sitt innlegg om prøveprosjekt med rusreform i Oslo. Han foreslo sammen med Høyre-partifellene Anne Haabeth Rygg og Eirik Lae Solberg følgende:

  • Bystyret ber byrådet gjennomfører et pilotprosjekt mellom kommunen og politiet i Oslo om alternative reaksjonsformer og lett tilgang til helsehjelp og rådgivning ved pågripelse for bruk eller besittelse av narkotika til eget bruk.
  • Bystyret ber Byrådet holde helse- og sosialutvalget jevnlig orientert om arbeidet med pilotprosjektet.
  • Bystyret ber byrådet søke nasjonale myndigheter om å få innføre en lokal rusreform i Oslo dersom kommunen og politiet ikke kommer fram til en enighet.

Tordentale fra Ap-Øyan

Nawaz fikk raskt støtte fra bystyrets nest største parti Ap, representert av Jon Reidar Øyan. Han dro paralleller til de homofiles kamp for rettigheter med de rusavhengiges.

– Det allmennpreventive argumentet med at noen skal straffes og noe skal gjemmes bort, for at andre ikke skal fristes eller lures med på «umoralen» – det kjenner vi igjen, innledet Øyan sin kraftsalve.

Så fortsatte han:

– Å måtte juge om sine aktiviteter for å ikke bli stigmatisert, miste muligheter for karriere eller bli gitt tillit. Det er gjenkjennbart. Det å bli sett på som et utskudd som kan smitte andre med egen umoral ... som skal presses ned med alle tenkelige midler. Vi kjenner det igjen.

Øyan kom i sitt innlegg med en lite nådig beskrive dom over håndteringen av rusavhengige opp gjennom årene. Han skrøt også av dem som har hevet stemmen mot praksisen.

– Vi sluttet på et tidspunkt at vi hjalp alkoholikere med å sette dem i fengsel. Vi har vist gang på gang at forebyggende tiltak er ikke avhengige av straff og bøter, men av realisme og omsorg, sa Jon Reidar Øyan.

– Vil ha stor betydning

Også Morten Edvardsen (Sp), en annen representant fra et regjeringsparti, støttet forslaget.

– Etter altfor mange år der vi har kriminalisert et helseproblem og fordømt mennesker i nød, må vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe våre medmennesker, argumenterte Edvardsen.

Ordfører Marianne Borgen viste på sin side til urovekkende statistikk over rusrelaterte dødsfall.

– En slik reform tror jeg vil ha stor betydning, sa SV-politikeren Borgen.

– Vi går fra preik til praksis, understreket hun.

Kritiserte vedtaket

Et klart flertall i salen støttet forslaget, inkludert Venstres Juliane Ferskaug og MDGs Eivind Trædal. Også Ap-byråd Rina Mariann Hansen gikk opp på talerstolen for å argumentere for pilotprosjektet, og viste til at et slikt tiltak er forankret i byrådets politikk.

– Jeg håper at vi sammen med Oslo politidistrikt kan få til dette på en god måte, sa Hansen.

FP-leder Cecilie Lyngby talte imot forslaget.

– Vi kan ikke støtte legaliseringen av at unge mennesker skal kunne ha en mengde rusmidler i baklomma, sa Lyngby om hvorfor hennes parti bare støtter deler av Høyre-forslaget.

Aps Jon Reidar Øyan avviste at forslaget innebærer legalisering, men avkriminalisering.

– Jeg ønsker ikke at mine barn og andre barn i Oslo skal bli prøvekaniner, sa KrFs Karoline Grosås Nordbø, som fryktet negative konsekvenser av den lokale rusreformen Oslos bystyre nå vil innføre.