På vaksinesenteret på Nordstrand er det full aktivitet. Flere hundre skal vaksineres denne dagen. Stikkene som settes i dag, gjør at Oslo bikker over 100.000 vaksinerte.

Nå vaksinerer Oslo kommune aldersgruppen 65–75 år, i tillegg til personer med alvorlige underliggende sykdommer.

Adrian Thoresen (29) er en av mange som jobber med å vaksinere befolkningen. Han forteller at folk stort sett er svært positive når de ringer og forteller at det er deres tur.

– Det er en takknemlig jobb, sier Thoresen.

For helsebyråd Robert Steen (Ap) er det en god dag.

– Jeg var på Ellingsrudhjemmet i desember da Svein fikk den første vaksinen. Det var en stor begivenhet. Nå, fire og en halv måned seinere, passerer vi hundre tusen vaksinerte i Oslo, sier han.

– Har det gått fort nok?

– Nei, jeg tror nok det er flere enn jeg som har vært utålmodige. Vi fikk jo beskjed i jula om at vaksinene kom etter nyttår, og lovnader om 1,2 millioner vaksiner i februar. Det har jo historien vist at ikke gikk.

Steen beskriver det som noen «småslag i ansiktet». Han er likevel optimistisk med tanke på tida framover.

– Jeg er glad for at vi er her vi er nå. Så får vi håpe at det går fortere framover, så vi kan få vaksinert de voksne i god tid før sommeren er over.

Få takker nei

Steen sier tilbakemeldingene de får er at det er svært få som takker nei til vaksinen. Så langt har over nitti prosent sagt at de ønsker å ta vaksinen. Ifølge Steen ønsker kun rundt sytti prosent å ta vanlig influensavaksine.

– Det viser at dette er en populær vaksine. I tillegg har over hundre og femti tusen registrert seg i vårt skjema for om de vil ha vaksinen eller ikke. Kun tre hundre har sagt nei, og flere av dem har sagt nei fordi de allerede er vaksinert, forteller Steen.

Byråden understreker at vaksinen er veien ut av situasjonen vi er i nå.

– Å kunne gå ut uten å måtte holde to meter, møte venner i litt større omfang, å kunne dra på en pub og ta en utepils. Jeg tror mange lengter etter det. Da må vi vaksinere befolkningen, sier han.

Kan bli aktuelt å prioritere annerledes

Forrige uke sa FHI i en uttalelse at det kan bli aktuelt å vaksinere yngre før eldre. Det gjentok Erna Solberg under onsdagens pressekonferanse. På spørsmål om egne prioriteringer kan bli aktuelt i Oslo, svarer Robert Steen at enkelte yrkesgrupper bør vurderes framover i vaksinekøen.

– Jeg tror det er klokt at vi har en nasjonal prioriteringsrekkefølge. Samtidig er det kommuneledelsens oppgave å gi våre synspunkter til FHI og regjeringen om hvordan prioriteringen bør være. Vi har spilt inn at kanskje bør man, etter man har vaksinert helsepersonell, tenke på å vaksinere yrkesgrupper som er ekstremt utsatte, sier Steen.


Av disse yrkesgruppene nevner han lærere, barnehagelærere og BPA-ansatte.

– I tillegg vil det være naturlig å vurdere en del andre yrkesgrupper, sier Steen.

– Smittetallene bestemmer

Onsdag la regjeringen fram sin trinnvise plan for gjenåpningen av landet. Robert Steen mener statsminister Erna Solberg gjør lurt i å si at landet skal ta trinnene sammen.

– I dette ligger det noen forventninger om at man ikke lar enkelte områder som har lidd under høyt smittetrykk over lang tid, som Oslo, være igjen når nesten av Norge åpner opp. Det sa hun ikke mye konkret om hvordan vi skulle gjøre, men det er klart at vaksiner er en måte å gjøre det på, sier Steen.

– Statsministeren la fram en trinnvis plan. Når begynner vi på trinn én i Oslo?

– Jeg håper at vi skal kunne komme dit veldig fort. Det vil være avhengig av smitteutviklingen, sier Steen.

I påskeuka gikk smitten ned i Oslo. Samtidig var det langt færre enn i de foregående ukene som testet seg.

– Nå går testtallene oppover igjen, og da øker også smittetallene. Derfor må vi ha disse tiltakene for å sikre en trygg by. Vi kan ikke drive og styre en by utrygt, forteller byråden.

– Men om smittetallene ikke går ned, hvor lenge kan vi holde Oslo så hardt nedstengt som nå?

– Det er her jeg og byrådet har tatt til orde for en prioritering av vaksiner til de områdene som har hatt tung smittebelastning over tid. Det fikk vi aksept for både hos FHI, helsedirektoratet og regjeringen. Derfor har enkelte bydeler fått tjue prosent ekstra vaksiner enn de ville fått med det vanlige programmet, sier Steen.

Dette gjør at de hardt rammede bydelene i Oslo har kommet lenger i vaksinasjonsprogrammet enn andre. I enkelte bydeler er man begynt å vaksinere også personer under 65 år.

– Det handler om å få vaksiner og få vaksinert rett og slett. I mellomtida må vi jobbe som best vi kan med smittevernreglene, sier Steen.