Nå i innspurten av det uhyre spennende valget i Oslo setter Ap (og LO) inn alt de har av midler og folk, og det er ikke lite, i de fem bydelene i Groruddalen.

Grunnen er enkel:

Det er her frukten henger lavest for Ap. Og frukt som henger nærme bakken er som kjent lettest å plukke.

Fordi det er her valgdeltakelsen er lavest. Og potensialet er størst. Det er her fire av ti velgere blir sittende i sofaen på valgdagen.

Alt handler om mobilisering

Partiene er nå stort sett ferdige med å diskutere og å spre sitt politiske budskap. Det er ikke lenger der man får mest igjen for innsatsen.

Nå handler alt om mobilisering.

Som betyr: Å få de som vil stemme på ditt parti til å møte opp i valglokalet.

Mens grovt regnet 80 prosent av de stemmeberettigede i de vestlige bydelene stemmer, er tallet rundt 60 prosent i de østlige bydelene ved kommunevalg.

Ap og de andre rødgrønne partiene er kraftig overrepresenterte i øst, mens Høyre og de andre borgerlige partiene er tilsvarende i vest. Slik har det «alltid» vært, og slik vil det bli i år også.

Hvis det hadde blitt sånn at valgdeltakelsen i de østlige bydelene og Søndre Nordstrand plutselig hadde blitt lik vestkanten – og fordelingen av stemmene hadde fortsatt som nå – hadde det nesten ikke vært noe poeng i å avholde valg. Da hadde rødgrønn side vunnet suverent hver gang.

Når Raymond Johansen går rundt på Lindeberg, der han har bodd i en årrekke, vet han at for hver person han greier å overtale til å oppsøke stemmelokalene, jo større sjanser har han for å bli gjenvalgt for andre gang som byrådsleder.

Les også

Raymonds enestående fiasko på Ekebergsletta

Men Ap vet ikke hva som fungerer for å få folk til å bryte lojaliteten til sofaen selv om de sympatiserer rødgrønt. Det eneste virkemiddelet man vet om, er å bruke så mye folk og ressurser som mulig i disse områdene. Trolig virker tilstedeværelsen positivt og mobiliserende, men helt sikker kan man ikke være.

Borgerlig fordel

Ifølge Dagsavisen for noen dager siden er det stadig flere som stemmer før valgdagen. Etter to ukers forhåndsstemming har rundt 90.000 mennesker stemt, som er over 7.000 flere enn i samme periode i 2019.

Økningen er likevel ikke jevn over hele byen, ifølge Avisen. På Vinderen, Røa og Majorstua er det tusenvis av flere som har stemt allerede. På østkanten er det nedgang, og særlig på Grønland og Tøyen.

Dagsavisens beregninger viser at rundt 1000 færre har stemt i denne perioden på østkanten, mens 7172 flere mennesker har stemt på Oslo vest. Tilsynelatende er dette gode nyheter for borgerlig side, selv om vi trenger hjelp av valgdagen til å bringe fasit.

Fram til mandag 11. september vil det nok heller ikke mangle på folk som i blå klær deler ut løpesedler til fordel for Høyre. Også Høyre er avhengig av å mobilisere. Men de har allerede før start mobilisert en større andel av sine støttespillere enn de rødgrønne.

Avisa Oslo vil gjerne oppfordre alle sine storartede lesere til å stemme. Det er kjernen i demokratiet vårt å gi uttrykk for sin mening inne i valgavlukket annethvert år. Vent gjerne til valgdagen hvis du er i tvil om du mener Raymond Johansens rødgrønne byråd bør fortsette eller om Høyres Eirik Lae Solbergs borgerlige byrådsalternativ bør overta.

Forbudet mot landminer

Og ikke bruk valgomat, som er Djevelens eget verk og burde forbys etter mønster av det internasjonale forbudet mot landminer. Legg heller ikke avgjørende vekt på hva meningsmålingene forteller i år, de spriker så mye at det er i ferd med å bli et demokratisk problem.

Les heller Avisa Oslo!