Fra og med mandag 5. juli oppheves det lokale skjenkeforbudet i Oslo som innebærer at kranene må stoppe klokken 00:00.

I neste uke kan endelig utestedene servere alkohol til normale tider: klokken 03:00 på natta.

Men vil alt være som normalt når du er ute? Svaret på det er nei.

Les også: Gjenåpningen fortsetter – opphever skjenkeforbudet i Oslo

– Bør ikke gjennomføres

– Besøkende må følge de samme reglene som gjelder andre steder i samfunnet, inkludert avstand til dem man ikke bor sammen med til vanlig, svarer assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet.

I covid-19-forskriften heter det at serveringssteder skal kun servere alkohol ved bordservering, og det skal være sitteplasser til alle gjester.

– Er det tillatt med aktiviteter som dans, shuffleboard og andre aktiviteter, eller må besøkende kun sitte på bordene sine med unntak av toalettbesøk?

– Man må sitte ved bordene for å få servert alkohol og ellers holde avstand til andre akkurat som ellers i det offentlige rom, som på bussen, toget og i butikken. Det betyr at dans og andre aktiviteter som medfører tett kontakt mellom mennesker ikke bør gjennomføres, svarer Nakstad.


Utestedene skal sørge for at besøkende kan holde minst en meters avstand til personer fra annen husstand. Gjester fra samme husstand kan være tettere. Det gjelder både når de beveger seg i lokalene og ved bordplassering.

«Gjestene skal ikke stå tett samlet i lokalet, men hovedsakelig sitte ved bordene», heter det i smittevernveilederen for serveringssteder.

Flere begrensninger

Utestedene kan heller ikke slippe inn nye gjester etter klokken 00:00.

Det skal også sørges for at det blir registrert kontaktopplysninger til gjester som samtykker til det. Hensikten å motta informasjon til smittesporing, slik det har vært gjennom store deler av pandemien.

Man må fortsatt belage seg på kontaktløse betalingsløsninger og hånddesinfeksjon ved innganger i en god stund fremover.