I alt skal seks ungdommer bli ansatt som Munch-designaktivister. Sammen med de øvrige ansatte ved museet, skal ungdommene utvikle en større opplevelse for seg og sine.

– For å gjøre museet relevant for ungdom, må vi gi de plass og en stemme i utviklingen av kulturtilbudet. Slik kan vi begynne å utfordre de eksisterende maktbalanser mellom publikum og institusjon, og utforske nye muligheter for hva et museum kan være og for hvem.

Det sier Birgitte Aga, leder for forskning, utvikling og innovasjon hos Munch.

Lønnet arbeid

Jobbtilbudet er utviklet med UngJobb som er et sysselsettingstiltak i Bydel Gamle Oslo.

Hos Munch skal ungdom få opplæring i hvordan man skaper gode museumsopplevelser, fra konseptutvikling til logistikk, og markedsføring til formidling.

– Samtidig, lærer vi masse fra de unge om hvordan museet kan være relevant for dem. Denne kunnskapen er kjempeviktig for den videre utviklingen av dette arbeidet, sier hun.

Dette er lønnet arbeid en gang i uken i seks uker, fra mars til juni.

– Dette er bra en bra CV-mulighet. Men det er ikke kun en ambisjon om å gi dem jobb. De skal ta del og få en opplevelse av å jobbe i kultursektoren. Dette kan tenne en interesse for kunstfeltet.

Mulig videre jobbmuligheter

Hun forteller at de jobber tett med bydel Gamle Oslo, Bjørvikaforeningen og andre kulturinstitusjoner for å øke muligheten for videre ansettelse.

– Noen får andre jobber i Munch, som for eksempel å jobbe på eventer, som vert og med formidling til barn. Andre får jobber i andre kulturinstitusjoner.

Satser lokalt

Kulturbyråd Omar Samy Gamal (SV) sier jobbtilbudet for ungdom er en del av byrådets satsing.

– Vi har veldig tro på at jobber gir nettverk, erfaring og positiv utvikling. Det er noe meningsfylt å drive med, og det er også en nyttig erfaring å tjene egne penger. Det er for få jobber for unge og de kan være vanskelig å få hvis du ikke har erfaring fra før.

Tre av jobbene er forbeholdt ungdommer fra bydel Gamle Oslo.

– At det er ungdommer i bydel Gamle Oslo som får muligheten henger sammen med hvor museet ligger, det gir en tilknytning til lokale ungdommer. Denne bydelen har et aktivt arbeid med jobber for ungdom, sier Gamal til Avisa Oslo.

Kreativt møteplass for unge

Torsdag lanseres Munch Ung. Der er et gratis kunst- og kulturtilbud for ungdommer mellom 14–19 år. Det blir både samtaler, debatter, workshops på museet. I tillegg får ungdom et unikt verksted hos Munch til å boltre seg kreativt hver torsdag mellom 16:30 – 20:00.

Munch forteller at det er viktig at museet skaper plass til unges stemmer og mangfold.

Vi må engasjere barn og unge for å bringe kulturarven til den yngre generasjonen og gjøre den relevant.

I anledning åpningen av Munch Ung kommer artist Amanda Delara samt skuespiller og skribent Iman Meskini til museet for å diskutere tekst, inspirasjon og kreative prosesser

Ifølge Munch får ungdom tilgang til maleutstyr, kameraer, programvare for redigering av foto, film og grafikk og annet verktøy som muliggjør kreativitet og kunstnerskap hos alle, uavhengig av kompetanse.

Dette er også noe kulturbyråden glad for.

– Munch satser tungt på ungdommer i Oslo og vil være en ny kreativ møteplass for ungdommer fra hele byen. Det åpner opp kunst og kultur for unge folk. Det er et dritkult tilbud som er gratis, sier Gamal til Avisa Oslo.

LES OGSÅ: