– Et stikkord: Det blir kaldere.

Det er kort fortalt værvarselet for den neste tiden, kan vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Pernille Borander, fortelle.

Med andre ord – har du byttet ut vinterklær med vårklærne, så er det bare å bytte tilbake med en gang, til tross for at vi er inne i årets første vårmåned.

– Temperaturen skal nedover i Oslo. I dag, søndag, er vi kommet opp på fire grader. Allerede i morgen blir det nok bare et par plussgrader.

Og så forsvinner varmegradene mest sannsynlig fullstendig.

Kaldt og tørt

– Uka som kommer skal vi egentlig ikke få noe særlig varmegrader i det hele tatt. Det kan være kulden slipper litt taket til neste helg igjen, men det er usikkert, sier meteorologen.

Det eneste som er sikkert, er at det blir kaldt. Nøyaktig hvor kaldt, er avhengig av flere ting:

– Som skydekket, for eksempel. Er det helt klart gjennom natta, så blir det kulde. Det samme gjelder om man ikke får noe særlig sol på dagtid.

Hun tror at vi vil nå temperaturer på fem til sju kuldegrader.

– Jeg tror ikke vi kommer ned på tosifret minusgrader for Oslo. Forskjellen fra forrige uke er at vi ikke får særlig plussgrader på dagtid.

Minusgrader til tross, fullt vintervær blir det likevel ikke.

– Det blir ganske tørt. Det ser ikke ut som vi kan forvente oss sol fra skyfri himmel til uka, men det blir heller ikke nedbør av noe slag, sier Borander.

(Saken fortsetter etter bildet)

Når kommer våren?

Uka som var kunne Oslo-folk nyte hele åtte-ni plussgrader i lufta. Det blir en stund til neste mulighet.

– Vi må et godt stykke lenger uti mars før vi kan få noe som ligner det været vi hadde forrige uke For dem som var veldig klare for vår nå, så er dette et lite tilbakerykk. Så får vi se når våren er tilbake. Vi er inne i en kald periode nå, er den klare beskjeden fra meteorologen.

Vårværet var nemlig bare en liten smak. Og det kommer i hvert fall ikke tilbake de neste ti dagene, kan Borander fortelle.

– Så da må vi nok vente å se hva de siste to ukene av mars byr på. Dette er en værsituasjon som fort kan bli langvarig. Kulda har et potensial for å påvirke resten av måneden også. Det er det som fortsatt er litt spennende og usikkert, hvor lenge kulda blir sittende, om vi må vente helt tålmodig helt til april, eller om det faktisk kommer mer vårlige temperaturer igjen i slutten av mars, forklarer hun, og legger til:

– Man behøver ikke å legge vekk solbrillene, for det er ganske gode sjanser for sol selv om det blir litt lavere temperaturer enn det vi er vant til nå.

Bildeserie

Sjekk hvem som var ute og nøt sola: – Så herlig