Om du ikke har vært der selv, har du ikke kunnet unngå å legge merke til puben «The Scotsman» midt på Karl Johan. Puben åpnet dørene allerede i 1974 og satset på skotsk whisky og øl, så vel som skotske mattrender, skotsk feststemning og ikke minst skotsk sportsentusiasme.

Men nå tvinger koronarisen og de strenge smitteverntiltakene fra regjeringen puben til å holde stengt.

– Vi stenger The Scotsman» i de neste 14 dagene, det samme gjør vi med barene i Hotel Opera og Hotel Bristol, forteller konserndirektør Morten Thorvaldsen i Olav Thon-gruppen til Avisa Oslo.

– Når regner dere med en gjenåpning?

– Vi håper å kunne gjenåpne om 14 dager, ellers går vi et tøft første kvartal i møte. Men vi ser på hvordan vi kan drifte fremover, og det vil nok være usikkerhet frem til 2022. Derfor må vi gjøre en del endringer, svarer Thorvaldsen.

Innså at de ikke klarer å betale leia. Da tok restauranten grep: – Vanskelig å be om penger

Kan ikke ha åpen

Ledelsen i gruppen hadde mandag møte om videre fremdrift, og nå blir det endringer dagene etter de nye signalene fra regjeringen.

– Noen barer stenger vi, fordi vi kan ikke ha åpen en bar som ikke kan servere alkohol. Vi lukker også de fleste barene på hoteller fordi det er så strengt med alkoholomsetning, og vi reduserer også noe på restaurantsiden, sier Thorvaldsen.

Olav Thon-gruppen driver noen egne restauranter og barer, som The Scotsman, men er ikke minst en gårdeier med mange leietakere. Konserndirektør Ole-Christian Hallerud i Thon-gruppen svarer et klart «ja» på at de frykter flere konkurser fremover i Oslos restaurantverden, men det er vanskelig å si noe om omfanget.

– Det vil avhenge av varigheten av krisen. Vi har ennå ikke satt av i regnskapene til tap i 2021, men det er ingen tvil om at vi i 2020 satte av mer enn det vi pleier, sier konserndirektøren.

Åpner ny indisk restaurant med helt ny vri: – Du må stemme deg frem til maten

Løpende dialog

– Hva gjør dere nå for å lette på leietakernes situasjon?

– Vi holder løpende dialog og bistår de som har store problemer og står i fare for å gå konkurs. Det er gjort mange endringer på individuelt nivå, men dette er såpass nytt, så vi har foreløpig ikke hatt så mye dialog med leietakerne, svarer Hallerud.

Hallerud tar ikke i farten hvor mange leieforhold Thon Gruppen har i Oslos bar- og restaurantverden, men sier det er over hundre.

Konserndirektøren sier at det er to viktige ting som nå må skje fremover: Vi må bli ferdige med denne situasjonen og komme tilbake til normalen, og at myndighetene stiller opp med støttetiltak for barer og restauranter som monner.

– Det er ikke nok det som er i dag, og en del småaktører faller utenom. Det gjelder de som ikke hadde drift i fjor eller gikk med underskudd.

Rekordår for vinmonopolet: Bydelspolene topper statistikken