Avisa Oslo har de siste ukene skrevet om flere idrettslag som ikke har plass til alle som vil spille fotball. I tillegg har vi satt søkelys på skolegårder som preges av ungdomskriminalitet. I de samme nabolagene.

Oslos ordfører Anne Lindboe var barneombud fra 2012 til 2018. Hun burde altså være blant landets fremste til å se sammenhengen mellom de to sakene.

Spørsmålet er om hun får Høyre-kollega og den egentlige sjefen, byrådsleder Eirik Lae Solberg, og resten av Oslo kommune til å skjønne alvoret?


Det kan ikke være en overraskelse for noen at det er mindre risiko for at ungdom som er opptatt med fritidsaktiviteter faller inn i rus og kriminalitet. Likevel er det lagt spesielt dårlig til rette for nettopp fritidsaktiviteter i noen av de boligområdene i Oslo som er i størst vekst.

Fortvilte foreldre

De siste ukene har Avisa Oslo skrevet om barn som ikke får et treningstilbud i området fra Løren til Ensjø, Tøyen og Kampen.

Urolige foreldre sa ifra i Hasle-Løren. De advarte mot sprengt kapasitet i Oslos mestvoksende nabolag.

I Forward på Kampen er situasjonen lik. Pappatrener Ole Kristian Nordsveen fortalte til AO at han må si nei til barn hver dag. Flere barn står på sidelinjen og ser på vennene spille fotball.

Selv har jeg skrevet kommentar om hvordan det har vært å være pappatrener i Lille Tøyen Fotballklubb på Hasle og Ensjø. Jeg fortalte om et nabolag der fotballøkka er borte og nye blokker har tatt over. Regnestykket går ikke opp.

Mislykket byutvikling

En fortvilende situasjon, har Magne Brekke, generalsekretær i Oslo Idrettskrets, slått fast overfor Avisa Oslo. – Vi må se på kommunens arealer med nye blikk, lete etter ledige plasser for å etablere nye baner og ikke minst sikre at vi kan videreutvikle eksisterende idrettsparker. Men det er selvfølgelig en veldig liten trøst for barna som ikke har plass i dag, sa han til AO.

– I de store idrettene er det et ekstremt behov for flere baner og idrettshaller. Men det er ikke enkelt å finne plass, arealene er tatt. Historien om Hasle-Løren er et eksempel på mislykket byutvikling. Det er helt håpløst, uttalte Brekke.

Han har helt rett. Det er faktisk mislykket byutvikling.

Vi begynner allerede å se noen av konsekvensene, men de kommer bare til å bli større etter hvert som det blir stadig flere barn og innbyggere i nabolag der det ikke finnes areal til fotballbaner, idrettshaller, lekeplasser og aktivitetsområder.

Kriminalitet i skolegårdene

Parallelt med sakene om de fortvilte idrettsforeldrene, har Avisa Oslo i flere reportasjer satt søkelys på skremte foreldre som opplever et tøffere miljø rundt skolegårdene i flere av de samme nabolagene. Det er rapportert om narkotikasalg og at barn er blitt presset og truet for penger.

Hvis problemet allerede er stort nå, vil det garantert bare bli større i årene som kommer. De barna vi har skrevet om nå, som står på venteliste i fotballklubber med sprengt kapasitet, skal også bli ungdommer en gang. Og det blir de i nabolag der det bare blir enda flere innbyggere, enda flere barn og dermed også enda flere barn og ungdommer som ikke får et tilbud.

Derfor må Oslo kommune nå skjønne alvoret og forstå at det haster. Det finnes areal rundt Økern Torg og det finnes areal rundt Vålerengas kunstgressbaner på Valle Hovin. I tillegg må unger snart prioriteres foran nye blokker neste gang et område skal prosjekteres.

Her kan ikke en kommune med et tidligere barneombud som ordfører sitte stille.

Les også

Fotballøkka er borte og nye blokker har tatt over. Regnestykket går ikke opp