– Dette er ikke bare lovnader, det skal gjøres.

Det sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H).

Etter en rekke helsehusskandaler omtalt i mediene i slutten av 2022 og begynnelsen 2023, gjennomførte det forrige byrådet en omorganisering av helsehusene høsten 2023.

Nå forteller Korkunc at de vil sette inn enda flere tiltak.

– Ikke noe glansbilde

– Helsehussituasjonen er veldig viktig å få orden på. Mye er blitt bedre, men det er ikke noe glansbilde i helsehusene, konstaterer Korkunc.

Tidligere i mars avslørte Avisa Oslo at Tore Nyseter opplevde feilmedisinering en rekke ganger på sitt korte opphold på Ullern helsehus, og at Reidun Taug døde underernært og iskald på Solvang helsehus.

Helsebyråden innrømmer at historiene viser at en ikke er i mål ennå.

– Feil og uønskede hendelser skjer. Min jobb er å minimere det. Jeg må gjøre det jeg kan for å få ned antall feil, og derfor tar vi nå flere grep. Men, det vil aldri bli perfekt, sier han.

Helsehusene er fremdeles et fast punkt på planen til møtene han har jevnlig med Sykehjemsetaten. Byråden mener at de har spesielt ett problem:

– Det er stor mangel på sykepleiere. Spesielt Ullern helsehus sliter med rekruttering. Det er et kjempeproblem! En blir i større grad avhengig av vikarer og ufaglærte for å få vaktplanene til å gå opp, forteller han.

– Dersom vi i fremtiden skal ha akkurat samme kvalitet i helsetjenesten som i dag, som mange allerede nå mener at er for dårlig, vil én av tre i arbeidsfør alder måtte jobbe i helsetjenesten for å få det til å gå rundt. Det går ikke. Vi sliter allerede nå med å få fatt i nok helsepersonell, og vi må derfor ta grep, legger Korkunc til.

Dette er tiltakene

  • 25 millioner kroner skal brukes til å styrke kompetansen hos medarbeidere som er ansatt i helsehus, og til å iverksette rekrutteringstiltak for å få den kompetansen helsehusene har behov for.
  • Det skal innføres utskrivningssamtale med alle pasienter og pårørende.
  • Det skal innføres brukerundersøkelser av pasienter som har vært innlagt på helsehus.
  • To millioner kroner skal brukes til å gjennomføre en ekstern evaluering av omorganiseringen på helsehusene som ble gjennomført høsten 2023.

– Kraftfull satsing

Det forrige byrådet satte i 2023 av 175 millioner kroner til et såkalt kompetansefond. Dette ble besluttet i bystyret i forbindelse med revidert budsjett i juni.

Det er av denne potten Korkunc tar av når han nå skal bruke 25 millioner kroner på kompetanse til medarbeidere og rekrutteringstiltak på helsehusene.

– 25 millioner er mye penger på fire helsehus. Jeg tror dette er en kraftfull satsing, sier han og legger til:

– Det kan for eksempel være en mulig løsning at dersom en sykepleier forplikter seg til å jobbe på helsehuset, kan kommunen betale for etter- og videreutdanning. Dette kan både brukes til å tilby skolegang til ufaglærte, og bidra til at de som allerede er faglært kan få etterutdanning. Jeg håper denne potten vil være en gulrot for rekruttering til helsehusene.

Sykehjemsetaten har allerede fått beskjed om at de 25 millionene skal prioriteres til dette, og Korkunc forteller at de «begynner nå».

– Litt spesielt

Helsebyråden forklarer at det tidligere ikke har vært noen utskrivningssamtaler etter opphold på helsehus. Det er i dag samtaler når pasienten skrives inn, men fremover skal det også være samtale når pasienter skrives ut.

– Hvordan skal helsehusene lære eller få tilbakemeldinger dersom de ikke får høre hvordan pasienter og pårørende opplevde oppholdet? Vi innfører utskrivingssamtaler på helsehusene i løpet av våren. Målet med det er å kunne lære. Vi har sett flere saker i media der pårørende eller pasienter deler sine erfaringer, men det er sikkert mange som ikke går til media som har historier om hvordan vi kan forbedre oppholdet på helsehusene, sier han.

I tillegg vil det innføres brukerundersøkelser fra og med mai. Fra før av er det innført pårørendeundersøkelse. Dette utvides fremover til også å gjelde brukere. Resultatene skal offentliggjøres.

– I helsehusene er det veldig mange som ikke har kognitiv svikt eller demens. Det kan være en frisk og rask bestefar på 70 som bare trenger litt opptrening etter et benbrudd. Da er det litt spesielt at hans kone eller barn får en SMS hvor de blir bedt om å svare på en undersøkelse om oppholdet, men ikke han, mener helsebyråden.

De to millioner kronene som skal brukes til en ekstern vurdering, forteller Korkunc at skal vurdere hvordan tiltakene som ble igangsatt i høst, og de nye tiltakene fra byrådet som nå innføres, har fungert.

Dette er omorganiseringen av helsehusene

I 2023, etter en rekke avsløringer i mediene, skjedde det en stor omorganisering av helsehusene. Blant avsløringene var AOs sak om Frode Holst som blant annet skal ha ligget i sengen sin på Ullern helsehus uten å ha bli skiftet eller dusjet, og knapt fått i seg mat på flere uker.

Dette er endringene:

  • Mottakssystemet er endret. Tidligere var det 15 ulike måter å komme inn i helsehusene på etter å ha bli skrevet ut fra sykehuset – én fra hver bydel. Nå er dette samlet inn til fire ulike mottaksteam – et på hvert helsehus. Dette skulle sikre riktig plassering og med det bedre oppfølging av hver pasient.
  • Bemanningen er økt med 75 årsverk.
  • Helsehusene har fått spesialiserte avdelinger, slik at pasienter havner med andre pasienter som har relativt likt sykdomsbilde. Det er i dag egne avdelinger i hvert helsehus for rehabilitering, for pasienter som trenger skjerming og for de som trenger behandling og en avklaring for veien videre.
  • Ny teknologi. Alle helsehusene vil få et mer moderne pasientvarslingsanlegg med digitalt tilsyn. Dette gir mulighet for stemmebasert varsling, for å kommunisere med pasientene via høyttaler, lokalisere pasienter som varsler, samt automatisk dørlås som bare tillater ansatte og pasient å komme inn på rom. To av helsehusene skal ha dette på plass før sommeren, mens de to siste får det til høsten.

HAR DU FÅTT MED DEG DISSE?

Les også

Da Tore så hva som lå i medisinglasset på Ullern helsehus, ble han skremt. Så skjedde det igjen – og igjen

Les også

Bestemoren døde underernært og iskald på helsehuset: – Hun var en helt annen person

Les også

Hit kjører politiet og ambulansen de som ønsker å ta livet sitt: – Vi rekrutterer tøffinger

Les også

Familien har mistet alt på grunn av Heikos mystiske sykdom. Nå renner inkassokravene inn