(Oslodebatten)

Gata er selvfølgelig vårt naturlige samlingspunkt. Det er nede på gata, ute blant folk, at Avisa Oslo skal virke. Det er fra dette ståstedet vi skal rapportere. Torggata er gata vår. Det er her vi – Avisa Oslo – holder til.

Midt i hjertet av Oslo.

På ettårsdagen vår starter Avisa Oslo en ny, stor serie. Vi tar mål av oss til å presentere Oslos gater. En for én.

3.189 i tallet.

Fortelle hvem som ga gata navn, gatas historikk og hva som peker inni framtida. Vi har døpt serien «Gata di».

For nøyaktig ett år siden trykket vi på den store publiseringsknappen vår i Torggata 15. Vi har «vært der det skjer, når det skjer» slik vi lovet. Vi har publisert store og små nyheter fra hele byen og vi har klart å vise oss fram gjennom sosiale medier. Ikke langt unna det vi lovet at vi skulle gjøre. Jeg vet at i denne vurderingen er det ikke jeg som har definisjonsmakt. I kontakten med deg er du Sjefen.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

For å fordype oss i kontakten med deg forsøker vi gjennom «Gata di»-prosjektet å flytte oss nærmere deg. Siden de aller fleste som har gitt navn til gatene i Oslo er døde, vil serien i sum også være en reise i byens historie. Og siden Oslo er en så ung by mye grunnet veldig stor tilflytting de siste 20 årene – folketallet er vokst med 200.000 – er alle disse planlagte dryppene spesielt myntet på byens nykommere.

Og selv om du i deg har DNA-et til generasjoner av Oslo-borgere før deg i deg, tror vi «Gata di» representerer et interessant og gøyalt prosjekt for å bli kjent med byen du lever i og bruker.

Selvfølgelig skal vi ikke bare se bakover. Vi skal fortelle også om alt det nye som skjer i gatene våre. De spennende menneskene, de nye bedriftene og alt av spennende kultur- og uteliv.

Som i Torggata.

En gate som har reist seg som en Fugl Fønix. Bortsett fra Eldorado og at Torggata gikk gjennom Youngstorget fylt av tung Ap- og LO-historikk, var gata vår bare en sliten og litt lurvete gate for bare få år siden.

Torggata har imidlertid vært innovativ og grensesprengende før også. Eldorado var i 1929 den første kinoen i Norge som fikk lydanlegg. Den første lydfilmen var The Singing Fool med Al Jolson i hovedrollen.

Nå har gata akslet ledertrøyen igjen.

Nå kan man rusle rundt i Torggata og se byens modernitet utspille seg ved å studere alle menneskene som fyller gågata enten de nå går, sykler eller sparkesykler i den. Torggata er fylt med mennesker. Unge mennesker. Nesten hele tiden.

Det er ikke bare Oslos nye puls som bruker gatas fasiliteter eller strømmer gjennom den på vei mot sentrum eller Grünerløkka. Det er Norges nye puls.

Pandemien og klimaåket har skviset inn nye måter å tenke og leve på i hodene til de som er født rundt århundreskiftet. Den dyre bilen, den prangende leiligheten og høyt konsum er for mange kommet mer i bakgrunnen. Nøysomme liv mer i pakt med naturen er kommet mer i forgrunnen.

Oslo milleniere har av en eller annen grunn virket som en rød klut for mange ellers i landet. Det fremstår som veldig rart for meg. Vær så snill. Slutt og raljerer med dem og Oslos såkalte caffè latte-kultur. Menneskene i Torggata er kreative, innovative og framtidsrettede. Det er lett å dokumentere. Oslo er i særlig grad rigget for vekst.

Det i motsetning til brorparten av landets kommuner som sliter med synkende folketall. I første rekke er det jentene som drar. Landets ordførere burde snarest bevilge seg en studietur til Torggata og tilstøtende gater for ved selvsyn å se hva som lokker de unge fra dem.

Det er derfor det er så spennende å begynne med Torggata. Så vil vi bevege oss framover gate for gate hitover og ditover akkurat som et harespor.

Vi vil selvfølgelig ikke fordype oss like mye i alle gater. Det vil skje i gater med en sterk historie enten den nå peker bakover enn framover. Den store transformasjonen som Oslo er inne ifra en litt søvnig hovedstad i utkanten av Europa til en moderne storby som attraherer folk fra hele verden, gjør at gateperspektivet gir oss et gå godt verktøy til å formidle spennende historier gate for gate.

Gateprosjektet vårt passer som hånd i hanske inn i Avisa Oslos strategi. At vi skal rapportere interessant fra hver krik og krok av byen. Også fra gata du bor i. Skal vi få til det, trenger vi ditt bidrag. At du tar kontakt med oss for å dele bilder og historier. Gamle og ferske. Om hverandre.

Bli med på den store dugnaden med å gjøre «Gata di» til et prosjekt som forteller hvordan det er å leve i Oslo i sanntid og i fortid. Skal dette bli en suksess, trenger Avisa Oslo med på laget.

Les flere debattinnlegg og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

– Helseminister Ingvild Kjerkol bør ta i bruk utestemmen!

Les også

For 13 år siden giftet jeg meg med en fra Pakistan. Kan det gå bra?  

Les også

Voldsbruken mot vår venn i krise var overdreven

Les også

Vi menn må rekke ut en åpen hånd og ta tak i knyttede never