Bare spør Ingrid Hobæk Haff.

Hun parkerte bilen sin rett ved Kampen kirke.

Lovlig.

Ikke på et sted der det var tvil om det var lov. Hun satte bilen på et sted der det alltid har vært lov å parkere. Jeg vet, for jeg har også parkert bilen min på nøyaktig samme sted med jevne mellomrom de siste 25 årene.

Hobæk Haff hadde imidlertid ikke regnet inn at følgende kunne skje:

Bymiljøetaten (BYM) hadde montert opp et «parkering forbudt»-skilt, ikke på gaten, men høyt oppe på husveggen, sånn at du må ha veltrente nakkemuskler bare for å se det.

Parkerte før forbudet

Ifølge Hobæk Haff ble bilen parkert før forbudet kom.

For det første: De fleste av oss ser seg ikke om etter nye skilter på et sted vi har parkert lovlig hundrevis av ganger. Det er ikke sånn hodene våre fungerer.

For det andre: Skiltingen er så rar at du faktisk må ha høyere utdanning innen parkering for å forstå hvordan skiltingen er å forstå selv om du mot formodning skulle greie å få øye på det, fordi regnestykket er komplisert selv når du kjenner fasit.

– Den nye skiltingen er helt uforståelig, forteller hun.

Hobæk Hof klagde til BYM. Aleneforsørgeren til to barn mente det var urettferdig at hun måtte ut med 900 kroner.

Ikke minst fordi hun betaler 5.500 kroner i året for beboerparkering. Selv om det ikke garanterer parkeringsplass.

Rørende klar arroganse

Men selv om selve skiltingen er aldri så uklar, er arrogansen i svaret fra BYM nesten rørende klar:

«Selv om man reiser bort er bileier/ bilfører ansvarlig for at noen fører tilsyn med bilen en gang i døgnet for å kikke etter eventuell omregulering i gaten. Har man ikke selv anledning til å ha tilsyn med bilen, må man flytte bilen til privat parkeringsplass eller gjøre avtale med annen person som kan se etter bilen», lyder begrunnelsen.

Bymiljøetatens pressevakt forteller at de jobber med en ny løsning for å varsle om endringer i parkering.

– Vi jobber med en ny rutine for å varsle parkeringsfjerning, men vi kan aldri garantere at alle vil bli varslet, så det er viktig å følge med på skilting i gata hvert døgn, skriver hun i en e-post til Avisa Oslo.

Hvert døgn må alle vi som betaler 5.500 kroner altså ut og sjekke om BYM har gjort ting som alltid har vært lovlig, ulovlig? Yes, baby! Og det var aldri aktuelt å la Hobæk Haff slippe? Åpenbart ikke.

Garantert ikke alene

Og Hobæk Haff er garantert ikke alene. De siste dagene har jeg gått forbi stedet der hun «feilparkerte» flere ganger. Hver gang har det stått biler der med gule bøtelapper festet til vindusviskerne. Jeg har tatt bilde av hver bil. Det er blitt noen bilder.

Dette er folk som åpenbart ikke ante at de parkerte ulovlig. Som ikke har sett - eller forstått - den splitter nye og skjebnesvangre skiltingen.

Denne behandlingen av byens innbyggere går på tilliten til offentlige myndigheter løs. Det er en arroganse vi burde få slippe. Særlig fra en by som selger langt flere beboerparkeringsbevis enn det finnes parkeringsplasser.

For et par uker siden lånte sønnen i huset bilen. Og parkerte om lag 100 meter fra stedet vi snakker om. Han fikk bot, gitt! Her hadde det plutselig kommet opp et handicap-skilt. Heller ikke her var det noen varsling. Selv om det alltid har vært lov å parkere der. Og i dagene derpå så jeg at stadig nye bøter var festet til stadig nye biler også på dette stedet.

For et par år siden fikk jeg selv en bot like i nærheten. Hva jeg hadde gjort galt? Parkert foran en utkjøring fra en eiendom. Poenget var at jeg visste at utkjøringen ikke var i bruk, og at jeg hadde en avtale med eieren om at det var greit å parkere der. Ikke sto det noe forbuds-skilt noe sted heller.

Endret praksis

Her hadde BYM bare bestemt seg for å endre praksis. Uten å endre skiltingen engang. Jeg klagde, for en gangs skyld. Og la ved telefonnummeret til naboen som eide eiendommen.

Og slapp å betale!

Med en advarsel: Parkerer du der en gang til, vil du ikke slippe å betale.

Greit nok. Jeg har ikke parkert der siden.

En slik fleksibilitet burde Ingrid Hobæk Haff - og alle de andre «ofrene» for BYMs herjinger i nabolaget - blitt til del. Det skulle egentlig bare mangle.

Og hvor var BYM da Rema 1000 hadde julebord for 400 medarbeidere, med konsert i Kampen kirke, og plasserte ni gigantiske turistbusser - alle parkert episk ulovlig og uten tillatelse - slik at det okkuperte all normal ferdsel på Kampen?

Jeg så ikke en eneste parkeringsvakt.

Skattelistene forteller at toppene har råd til å betale bøter.

Les også

Vil «Manglerud-tunnelen» eller «Fossum-diagonalen» bli bygd noen gang? Trolig ikke

Les også

Spill for galleriet om barnevernet i Oslo

Les også

Sjokk og frykt rundt Youngstorget: Legendariske steder faller for kapitalen