– Jeg gleder meg kjempemasse!

Det sier president Thomas Aasen i Russens Hovedstyre til Avisa Oslo mandag, dagen før årets russefeiring offisielt starter.

– Jeg er klar til å feire 13 års skolegang. Det virker som det er veldig god stemning blant russen, så jeg tror det blir en veldig fin russetid, fortsetter han – og avslører at han ble ferdig med russebuksen fem minutter før AO ringte.

– Var usikre

De siste to årene har russetiden vært alt annet enn tradisjonell for avgangselevene i Oslo. Nå tillater koronasituasjonen imidlertid igjen en normal russefeiring. Det er russepresidenten svært glad for.

– Det var en periode rundt jul hvor vi var litt usikre på hvordan det ville bli, så vi er veldig fornøyd, sier Aasen til AO.

På spørsmål om hvorfor de starter feiringen allerede 19. april, svarer Aasen – som tilhører Asker videregående skole – at det er et valg de har tatt med russepresidentene i Oslo.

– Det er fordi det har vært et ønske blant russen å ha en såpass lang russetid. Det passet også fint å starte rett etter påske. Alt lå til rette for å få til en fin feiring i den perioden, sier han.

Flere vil likevel vente noen dager før de tar på seg russebuksen og begynner å feste, ifølge presidenten.

– Noen begynner allerede med dressene tirsdag, noen onsdag og noen først på fredag. Det er litt forskjellig hvordan russen tolker det med startdato. De fleste begynner natt til 20. eller natt til 23. april. Noen busser, blant annet på Oslo Vest og på Nordstrand, begynner 22. april.

LES OGSÅ: Onsdag kan bli årets varmeste dag i Oslo

Når det gjelder russedåpen i Oslo vil også tid og sted for dette variere mellom skolene, ifølge presidenten.

27 Oslo-busser

Det er til sammen 27 russebusser i Oslo i år – 14 på Oslo vest og 13 på Oslo øst, ifølge Russens Hovedstyre.

Amra Saric er avgangselev ved Ullern videregående skole og bussansvarlig i Russens Hovedstyre. Ikke overraskende ser hun også frem til feiringen.

– Jeg gleder meg skikkelig. Alt er klart, sier hun til AO.

– Hvor kommer Oslo-bussene typisk til å samle seg?

– Det er veldig forskjellig. Folk har forskjellige ruter, men de fleste samler seg på Alna og Grønmo.

– Hva kan Oslofolk som er bekymret for nattesøvnen sin i den kommende måneden forvente seg?

– Vi har blitt informert om visse steder der vi ikke skal ha musikk. På McDonalds Alna er det for eksempel ikke lov med musikk, du må være stille og bussen må være skrudd av før du kommer inn. Også er det visse steder – som nærområder og boligområder – der det ikke skal være lyd. Jeg tror vi kommer til å klare det fint. Selvfølgelig blir det støy, men vi skal klare å holde oss til de reglene vi har fått, sier Saric.

Russepresident Thomas Aasen sier han ikke er spesielt bekymret for årets feiring.

– Det er jo alltid litt bråk og støy i russetiden, men russen er mye bedre nå enn den har vært tidligere år, og vi ser en veldig fin framgang på det, sier president Thomas Aasen.