Oslo forbereder seg på gult nivå i videregående skole fra mandag, og en endelig avgjørelse skal fattes før helga, opplyser Raymond Johansen.

– Nærmer seg bristepunktet

Byrådslederen påpeker viktigheten av å se helheten når det gjelder de strenge tiltakene i Oslo.

– I dag er det nøyaktig tre måneder siden vi innførte den sosiale nedstengningen i Oslo. Oslofolk fortsetter å stå i frontlinjen i kampen mot pandemien. Oslofolk fortsetter å betale en veldig høy pris. Og vi fortsetter å levere: Smittetallene er nå tilbake på det samme nivået som i oktober. Det er blitt tatt stadig nye grep for å få smitten ned. Likevel fortsetter den sosiale nedstengningen av Oslo, innleder Raymond Johansen.

Oslo er i ferd med å nærme seg et bristepunkt, tiltaksbyrden er for tung, sier byrådslederen.

– Forholdsmessighet er et styrende prinsipp for håndteringen av pandemien. Vi skal være forsiktig med å tøye strikken for hva som er forholdsmessig, bare for å være på den sikre siden, legger han til.

– Andre hensyn må ganske snart veie tyngre enn tidligere i pandemien. Hensynet til barn og unge. Hensynet til folks helse. Hensynet til arbeidsplasser og næringsliv. Selvfølgelig skal vi ha strenge smittevernregler og begrensninger. Men det betyr ikke at alt skal være stengt, sier byrådslederen og fremhever at smittevernloven påbyr myndighetene å ikke sette inn strengere tiltak enn det som er nødvendig.

Ber om forholdsmessighet

Raymond Johansen vektlegger bekymringen for de muterte virusvariantene, men at bydelenes tiltak har hindret stor smittespredning.

– De muterte virusene gjør situasjonen mye vanskeligere. Vi behandler alle positive smitteprøver som om de skulle være mutert virus, forteller helsebyråd Robert Steen.

Steen kommer med en oppfordring til regjeringen, om å prioritere områder med mye smitte over tid for vaksinering.

Oslo ligger på 197. plass av norske kommuner for vaksinegrad, noe også byrådsleder Johansen reagerer på:

– Det mener jeg rett og slett ikke står i forhold til den trusselen vi møter her. Det står ikke i forhold til de tiltakene nasjonale helsemyndigheter mener oslofolk må leve med.

Vurderer lettelser

I tillegg til en vurdering av hvorvidt videregående skoler skal ned til gult nivå fra førstkommende mandag, opplyser byrådslederen at andre lettelser vurderes løpende.

– Andre lettelser kommer til å bli innført gradvis og kontrollert. Det betyr at vi ikke slipper opp fra en dag til en annen, men gradvis beveger oss mot en åpnere by, fortsatte han.

I Oslo er det registrert 87 nye koronasmittede siste døgnet, noe som er en økning på 63 fra dagen før, og 28 flere enn snittet den siste uken. Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler i hovedstaden gikk tilbake til gult nivå i forrige uke. Oslo har vært sosialt nedstengt siden 9. november.