I helgen raste Arbeiderpartiets Jon Reidar Øyan mot at én av fire voksne og 19 prosent av barn og unge fikk sine henvisninger til psykisk helsevern i Oslo avlyst, samtidig som både Røde Kors og Mental Helse rapporterer om en betraktelig økning i henvendelser om selvmord.

Dette må byrådet selv rydde opp i, mener fraksjonsleder for Helse og sosialutvalget i Oslo bystyre, James Stove Lorentzen (H).

Raste

– Etter ett år med korona er jeg drittlei av å høre politikere snakke om hvor viktig det er å ha fokus på psykisk helse. Det er fint med sympati, men for de mange det gjelder, så trengs det action nå, ikke fagre ord og hjertekommunikasjon, sa Jon Reidar Øyan til Avisa Oslo.

– Spesialisttjenesten er det staten som har ansvar for, og det er åpenbart at det trengs en storstilt satsing på psykisk helse fra regjeringen, fortsatte han.

James Stove Lorentzen (H), mener at Øyan peker feil vei:

– Det nytter ikke å bare peke på staten og si at de må løse disse problemene. Øyan representerer et byråd som har masse verktøy som kan gjøre ting selv, uttaler han til Avisa Oslo.

Forventer en plan

Stove Lorentzen forteller at han savner konkrete tiltak fra byrådet.

– Byrådet har fått masse midler fra regjeringen, og har et stort, eget budsjett med handlingsrom til å ta egne initiativ. I februar forespurte vi tiltak og en plan for å jobbe med utfordringen om en økning i psykisk uhelse blant barn og ungdom som et resultat av pandemien. Vi har hørt veldig lite om det, annet enn de er bekymret.

Han erkjenner at de lange ventelistene tilsier at de ikke er i mål, og at han er enig med Øyan i dette.

– Vi sier ikke at det ikke er en jobb å gjøre for spesialisthelsetjenesten, men det er en større satsing som det jobbes med uavhengig av pandemien. Men når det gjelder det akutte i form av lavterskeltilbud, der har byråden mulighet til å gjøre noe selv, og vi forventer at de kommer opp med en plan i revidert budsjett.

– Må hjelpe her og nå

Stove Lorentzen refererer til lavterskeltilbud som telefontjenester for barn og unge, kommunepsykologer og å styrke skolehelsetjenesten.

– Vi må gjøre noe som kan hjelpe her og nå. Det å få bort ventelistene i spesialisthelsetjenesten er ikke gjort på 14 dager, men å få opp lavterskeltilbudene kan gjøres raskt, og det må kommunen selv ordne. Når du har byrådsmakt i Oslo kan du ikke rope på regjeringen, du må ta tak selv.

Oslo byråd opplyste i mars i år at de setter av 6 millioner kroner til lavterskel psykisk helsehjelp.

– Vi får nå tilbakemeldinger fra så å si alle lyttepostene som finnes om at det nå er mange som sliter. Behovet er så definitivt der. Vi styrker derfor den psykiske helsehjelpen med et halvt årsverk til lavterskel psykisk helsehjelp i alle de 15 bydelene, sa helsebyråd Robert Steen.