«Eey gjengen da er det klart for siste vindusvaffel før sommeren ☀️».

Slik lyder meldingen på Instagram-profilen til «Vindusvaffel» et par dager før søndag 22. mai.

Og det er mange som får det med seg. Denne ettermiddagen står det samlet en stor gjeng utenfor leiligheten i Waldemar Thranes gate 30.

Alle får gratis vafler og kaffe, laget av et studiekollektiv på fem.

Praten i gata går lett og ledig mellom folk som både kjenner hverandre eller ikke har møttes før.

– Helt nydelig

– Det er helt nydelig. Ingenting er bedre enn gratis mat. Det er mye folk og kjempevarmt. De lager god stemning og bringer folk sammen. Det er enkelt å komme i snakk med folk her, sier Vilde Ruud, Hugo Ruud Austbø og Ingrid Ruud Austbø.

Mens de snakker med Avisa Oslo, vinker de til seg en av initiativtakerne – Sara Edland. Hun smiler bredt mens hun ser på folkelivet rundt leiligheten.

– Det er veldig gøy fordi jeg ser folk jeg kjenner og folk jeg ikke kjenner. At folk kan møtes på tvers av miljøer er veldig gøy å se. At man kan skape en møteplass der folk fra forskjellige steder kan møtes. Og at man kan snakke med folk man vanligvis ikke snakker med, sier hun entusiastisk.

Har ballet på seg

Kollektivet på St. Hanshaugen startet med å dele ut gratis vafler for over ett år siden.

Bakgrunnen var at en i kollektivet fikk vaffeljern til jula 2020. Studentene tenkte at det måtte innvies og bestemte seg for å åpne vinduene mot gata for å dele ut vafler helt gratis.

– Det begynte med en enkel lapp på ruta med «Bank på for gratis vaffel», så har det bare ballet på seg, forteller Edland.

Først var det stort sett bekjente som benyttet seg av tilbudet, men så har det bare blitt større og større. Når de åpner dørene søndag, henger det et stort og innbydende banner over vinduene.

Studentene har fått støtte fra Frifond og Solofondet. Det har gjort at de kan kjøpe ekstra vaffeljern til innsatsen.

Fortsatt er det gratis for alle som passerer. Studentene inviterer til «Vindusvaffel» rundt to til tre ganger i halvåret. På den måten blir det ikke for store forpliktelser og er mer spesielt hver gang det skjer.

– Får ekstra livsgnist

– Man får en ekstra livsgnist. Jeg blir kjempegira, sier Edland.

Hun tar oss med bort til vinduet hvor resten av kollektivet er i full sving med å dele ut godbitene. De er minst like gira.

– Vi er stolte av eventet og samlingen vi har laget, det er veldig kjekt. Det er både kjente og kjære som kommer, men også mange som har hørt om oss eller går forbi i gata. Tilbakemeldingene er veldig kjekke og det er det som gjør at vi vil fortsette, sier Kristina Brekke og Julianne Madland.

– Så lenge vi bor i leiligheten vil konseptet være en stor dele av oss. Det vil være vanskelig å gi slipp så lenge vi bor her, fortsetter Birgitte Lervik Gabrielsen og Nora Moi.

– Hvor lenge blir det?

– I hvert fall ett år til. Vi tar det litt som det kommer, avslutter de smilende.