Gjenåpning av kranene i Oslo forrige fredag ga en etterlengtet opptur for restaurantene, men det øvrige utelivet henger etter. Sammenlignet med åpningsfesten i september ble januaråpningen et lite blaff.

Selv om det nå er lov til å servere alkohol frem til klokken 23, er det fortsatt tøft for svært mange aktører.

Nå oppfordrer byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap) folk til å ta seg en tur ut.

– Gode på smittevern

– Noen er sikkert bekymret, og det må vi akseptere. Men det er trygt å gå ut i Oslo, sier Evensen.

De siste dagene har smitten eksplodert, men Evensen påpeker at serveringsbransjen er blitt gode på smittevern. Som Avisa Oslo skrev tidligere i januar, ble bare tre skjenkesteder stengt i fjor som følge av brudd på smittevernreglene.

Næringsetaten har siden 14. januar kontrollert 77 skjenkesteder.

– Overordnet sett er det rolig ute på byen. De fleste skjenkesteder er flinke til å overholde alkoholregelverket og de nasjonale smittevernreglene, opplyser kommunikasjonsrådgiver Siv L. Seljevold til Avisa Oslo.

Næringsbyråden tror det er flere faktorer enn smittetrykket som påvirker aktiviteten blant serverings- og skjenkestedene.

– Vi er blitt vant til å være mye hjemme. Kanskje tiden nå er inne for å ta med kohorten ut på en lørdagslunsj, middag eller en øl på nabolagpuben, sier hun.

– Har du selv vært ute etter at skjenkestoppen ble opphevet?

– Nei, men jeg skal ut og spise i helgen, sier Evensen.

Skal behandle krisestøtte

Oslo kommune har fått 160 millioner kroner av staten for å støtte lokalt næringsliv. Kommunen har fått kritikk for måten pengene er blitt delt ut i de andre rundene. Rødt har foreslått at krisestøtten skal øremerkes restauranter og utesteder som har kommet dårlig ut av tidligere ordninger. Kompensasjonsordningen skal behandles i et ekstraordinært bystyremøte i dag.

Næringsbyråden sier de har forsøkt å dele ut pengene på en måte som treffer næringen best mulig. I denne siste runden har kommunen lagt til grunn omsetningssvikt fra november til desember. I tillegg er det et maksbeløp på 1 million kroner.

– Vi vet at det er noen som har falt utenfor. Derfor har vi også vært opptatt av å se på hva vi kan gjøre lokalt, sier Evensen, og peker på tiltak som gratis leie av gategrunn og kutt i omsetningsavgiften for alkohol.

Gratis leie gjelder ut 2022. Eventuelle nye kutt i omsetningsavgiften må behandles i forbindelse med revidert budsjett.

– Det aller viktigste vi kan gjøre for å holde liv i de små stedene, er at vi bruker dem, sier Evensen.

I midten av januar åpnet regjeringen for skjenking frem til klokka 23. Tiltakene skal vurderes på nytt i starten av februar. Evensen sier det er for tidlig å si hva kommunen vil gjøre dersom tiltakene overføres til lokalt nivå.

– Men vi vet hvor viktig timene etter klokka 23 er, så det kommer vi til å gå grundig inn i.