– Først får de en sommerjobb. Og når de får en fast eller deltidsjobb, og kan tjene penger på den riktige måten, kjenner jeg mange som har sluttet med å tjene på feil måte, sier Niamet Omar.

17-åringen fra Furuset er tydelig på hvilken betydning Oslo kommunes sommerjobb-tilbud har. De fortalte om sommerjobbene sine, alt de har lært og hvor viktig tilbudet er for dem som sliter.

Og at dem som en kanskje hadde ikke hadde forventet skulle klare jobben, klarte det.

– Flere i dem som har vært i litt eldre kull enn meg har vært i fengsel. Jeg spurte en av dem en gang om som var vanskeligst. Det vanskeligste var ikke å slutte med narkotika. Det vanskeligste var å tjene penger. Å tjene kjappe penger er lett. Men når du får en sommerjobb, finner du en del av deg selv. Også åpner det mange andre dører, istemmer Nawail Butt (18).

– Når folk du kjenner får mulighetene de trenger ... Hvordan oppleves det for deg?

– Jeg kan faktisk ikke beskrive hvor viktig det er. Vi snakker om det på skolen hele tiden. Også er det så lett å se at det er viktig. Du ser det i vennegjengene. De er åpne om det, svarer Butt.

– Noe av det som er veldig bra, er at man ikke bare tilbyr det til folk kommunen vet har problemer. Det tilbys til alle, skyter Grønland-bosatte Jon Aga (18) inn.

Applaus fra Johansen

Det de tre ungdommene fortalte om, fikk byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til å strekke hendene i været. Så runget applausen inne på Byrådslederens kontor.

– Vi sier det ikke så bra. Dette er den beste måten å si det på, sa Johansen.

– Hvor du tjener dine første kroner har stor betydning. Dette er ikke raske penger, men penger du får for å jobbe. Det betyr en del å kvalifisere seg for arbeidslivet og at ungdom blir sett. At noen ser dere, satser på dere og synes dere er bra. Det betyr mye, fortsatte byrådslederen.

Han og byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester Rina Mariann Hansen (også Ap) kunne torsdag presentere følgende:

Byrådet setter av 180 millioner kroner til sommerjobber. Disse skal igjen gå til bydelene, som sørger for at ungdommer får jobb hos enten private eller kommunale arbeidsgivere.

I år fikk 3.000 av 7.500 søkere jobber gjennom den nåværende ordningen, ifølge Oslo kommunes egne hjemmesider.

I tillegg regner byrådet med at rundt 1.000 for jobb i løpet av høsten. Disse jobbene finansieres av 35 millioner kroner i hovedbudsjettet, pluss ytterligere 25 millioner i revidert budsjett.

Tror på mer forutsigbarhet

Nå er byråd Hansen svært fornøyd med et forslag som vil skape mer forutsigbarhet.

– Det er jo egentlig helt utrolig at bydelene har klart å snu seg om i juni og skaffe mange flere sommerjobber. Nå ligger 45 millioner kroner fast inne. Det gjør at bydelene allerede nå kan begynne å planlegge. Det gjør at vi tror vi kommer til å få til mer for hver krone, sier Ap-politikeren til Avisa Oslo.


– Så dere tror det blir flere jobber totalt sett?

– I 2021 hadde vi 3.000 sommerjobber og 1.000 til utover året. Med dette forslaget, tror vi at vi får til minst 4.000 sommerjobber, med mulighet for få til enda flere jobber hvis vi foreslår mer penger i revidert, sier Rina Mariann Hansen.

– Dette gir også mulighet til å inngå mer langsiktige avtaler med arbeidsgivere, fortsatte Hansen.

– Og det er en kjempemulighet for arbeidsgiverne. Jeg utfordrer næringslivet til å jobbe på lag med ungdommen, og satse på dem også etter endt sommerferie, understreker Raymond Johansen.

Klar beskjed til byrådet

Da byrådsleder Raymond Johansen spurte Omar, Butt og Aga om de hadde noen råd til politikerne, var beskjeden klar:

– Flere jobber, sa alle tre.

– Jeg tenker at 4.000 sommerjobber er 4.000 mer enn det det ellers hadde vært, men når over 7.000 søker, er det også 3.000 for lite, kommenterte Jon Aga.


Da Avisa Oslo spurte om byrådet har et mål om å kunne tilby sommerjobb til alle unge mennesker, svarte byrådsleder Johansen bekreftende.

– Det må være et mål. Det er klart at det er et hårete mål. Når over 7.000 søker nå og antallet jobber øker, må vi anta at enda flere søker også. Så det er et dristig mål, men en fantastisk prioritering. Det er å gi ungdom en mulighet til å teste arbeidslivet og gjøre mer kvalifiserte valg på hva de vil, sier Raymond Johansen.

Dette skjer videre

Byrådets forslag til Oslo-budsjett for 2023 blir lagt fram onsdag.

Det blir deretter behandlet i bystyret. Ettersom Ap, MDG og SV er i mindretall, er byrådet avhengig av støtte fra minst ett annet parti. Tidligere år har de fått til en enighet med Rødt.

Dette lyktes imidlertid ikke ved revidert budsjettbehandling. Da endte bystyret opp med å stemme over enkeltsaker.

Les mer her: