Av de 2.957 som er smittet de siste fire ukene, er 1.865 trolig smittet enten hjemme, på jobb eller på besøk hos andre.

Det framkommer i Oslo kommunes seneste statusrapport rundt koronapandemien og smittesituasjonen i Oslo.

I rapporten framkommer blant annet det antatte smittestedet for dem som har testet positivt i ukene 48–51, som altså utgjør perioden fra mandag 23. november til søndag 20. desember.

Smittet hjemme

Den soleklart største kilden for dem kommunen tror de har en anelse om smittestedet til, er egen husstand. Det mistenkes at over en tredjedel har fått viruset hjemme hos seg selv.

I perioden mellom uke 48 og 51 ble 1199 smittetilfeller sporet til personens egen husstand. Dette tallet synker noe de påfølgende ukene, noe antall positive tester også gjør.

Utenlandssmitte

En kilde som har vært diskutert mye den siste tiden er smitte i forbindelse med utenlandsreiser. I rapporten framkommer det at 51 smittetilfeller kunne spores til reiser utenlands. 22 av disse er datert til uke 51.

Utenlandssmitten utgjør dermed den femte vanligste kilden for de med kjent smittevei i byen de siste fire ukene.

Den nest vanligste smitteveien av de kommunen har klart å spore er jobb og arbeidstid. I alt 388 personer ble disse fire ukene smittet i jobbforbindelse.

Skolesmitten

Samlinger i private hjem utgjør den tredje største kategorien. 278 smittetilfeller kunne spores hit de fire siste ukene.

Den fjerde største kjente kategorien er barnehage og skole, da spesifikt barn og elever. De utgjør 176 smittetilfeller disse fire ukene. Her har kommunen også beregnet hvor stor andel av de smittede mellom null og 19 år som er smittet på skolen eller i barnehagen.

For uke 50 utgjør skole og barnehage 35 prosent av smittekilden for denne aldersgruppa. For ukene 48, 49 og 51 er andelen imidlertid nede på mellom 23 og 26 prosent.

LES OGSÅ: 115 nye smittede siste døgn

22 pasienter smittet

Det er flere kategorier som i rapporten gir lave utslag. 15 studenter ble i uke 48 smittet på universitet eller høgskole, mens tallet for perioden for øvrig er seks.

I uke 48 kunne 17 tilfeller trolig spores til barer og utesteder, mot fem i uke 49 og ingen ellers. Ikke unaturlig, all den tid utelivet i stor grad er stengt ned under den strenge nedstengingen i hovedstaden.

Totalt 22 smittetilfeller kan trolig spores til interaksjoner med helsevesenet, da spesifikt på pasientnivå. Flest av dem - 11 stykker - i uke 49.

Det er imidlertid også en stor andel av de smittede kommunen ikke har noen teori rundt smittested. 614 av de 2.957 av dem som ble smittet de siste fire ukene er oppført med ukjent smittekilde for denne perioden.

Rapporten fra Oslo kommune finner du her (ekstern lenke).

Color Line kansellerer dagens Kiel-ferje Color Magic etter koronasmitte

400 sykehjemsboere i Oslo vaksineres i romjulen