– Det er en lammende følelse, sier Berit Olimb til AO.

Hun driver to frisørsalonger, Olimb & Co, i Oslo sentrum og sier ringvirkningene av alle nedstengningene, særlig i Oslo sentrum, rammer mye hardere enn det mange trolig er klar over.

– Spesielt småbedrifter som oss får svi. Sykefravær er en stor utfordring, sier Berit Olimb.

Tiltakene som er innført fører til mye korttidsfravær over tid, der Olimb må ta hele regningen, forklarer hun.

– Vi trenger at disse dagene blir færre, og at staten kan betale en større del av det korttidsfraværet i den situasjonen vi er i nå – der man for eksempel kan tvunget til å ikke komme på jobb på grunn av karantene.

Nedgang på 30 prosent

Olimb forteller de har hatt en nedgang på nær 30 prosent i 2020 og 2021, sammenlignet med 2019.

– Mye av årsaken er jo at få av våre kunder bor i nærområdet – og med oppfordringer fra myndighetene om å «holde seg hjemme» og på hjemmekontor, benytter de frisører i sitt nærområde i stedet.

I tillegg kommer avbestillinger på kort varsel, grunnet karanteneregler og sykdom hos kunder, forteller salongeieren.

– Vi har måttet gå til permitteringer. Vi har hatt flere i karantene, og mye koronarelatert sykefravær som kommer på toppen av andre store utgifter.

Olimb sitter selv i karantene når hun snakker med AO.

– Jeg er helt frisk, men kan ikke gå på jobb. Det er surrealistisk. En langtidssyk er nå mindre kostbart for oss enn disse korttidsfraværene.

Frykter at mange vil gå overende

Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn for NHO Service og Handel sier det er forståelig at myndighetene pålegger folk å være borte fra jobb ved korona-sykdom eller karantene.

– Men det er urimelig at de sender regningen til arbeidsgiveren, mener hun bestemt.

Ifølge NHO Service og Handel er det særlig service- og handelsbransjen som rammes av det høye sykefraværet – som for eksempel renholdere, kantinepersonell, frisører, butikkmedarbeidere og vektere – fordi det er jobber som ansatte ikke kan gjøre fra hjemmekontor.

Vi frykter at mange bedrifter vil gå overende denne vinteren om ikke regjering og storting ordner opp i denne saken, sier Kaltenborn.

Frisørsalongeier Berit Olimb beskriver seg selv som et «motivert menneske som hele tiden prøver å tenke nytt». Men det er nesten umulig å opprettholde motivasjonen i dagens situasjon, sier hun.

– Jeg synes det er krevende. Og utrolig trist for de som jobber hos oss som konstant føler angst rundt hvordan det går med arbeidsplassen. Det er så uforutsigbart, og vi vet heller ikke om dette blir siste runde.

– Om vi tåler noe mer nedstenging nå, er jeg usikker på.

64 prosent opplever høyere sykefravær

Siden koronapandemiens start har NHO og NHO Service og Handel gjennomført månedlige medlemsundersøkelser for å kartlegge hvordan pandemien rammer bedriftene.

Ifølge landsforeningen viser Desember-undersøkelsen at 64 prosent av bedriftene opplever at sykefraværet er høyere enn normalt.

– Dette inntreffer i en situasjon der det allerede er mangel arbeidskraft i mange bransjer og antall ansatte har blitt redusert gjennom pandemien. For eksempel i kantinebransjen er antall ansatte i bransjen redusert med 1.800 (23 prosent ) fra nivået før pandemien. Dette gjør at det er vanskeligere enn tidligere å finne erstattere til de som er syke. Tilsvarende er det også til sammen 600 færre ansatte i sikkerhetsbransjen (vektere) og frisørbransjen enn før pandemien, heter det i en pressemelding fra NHO Service og Handel.

Det enorme sykefraværet vokser nå over hodet på mange av våre bedrifter. Daglig får vi fortvilede historier fra bedriftseiere som snart ikke vet sin arme råd, sier Kaltenborn.

Krever tiltak

I dag er arbeidsgiverperioden frem til og med fem sykefraværsdager.

Direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO mener at tiden nå er inne for å kutte arbeidsgiverperioden for sykefravær til tre dager, slik det var frem til høsten 2021.

Hun understreker likevel at NHO støtter at arbeidsgiver betaler regningen for sykefravær de første dagene i normale tider.

– Men dette er en ekstraordinær situasjon. Staten nekter folk å gå på jobb, samtidig som de sender regningen til bedriftene. Nå som smittetallene bare øker og øker, og sykefraværet skyter i været, så sier det seg selv at denne regningen blir enorm, sier Kaltenborn.

Fredag utløper tiltakene som regjeringen innførte før jul, og det skal gjøres en ny vurdering.