Oslo er «fucked up» i fotball – ute å kjøre. VIF rykker ned til Obos. KFUM rykker opp til elitedivisjonen. Lyn rykker opp til Obos. Skeid rykker ned fra Obos.

Absurd? Ja.

KFUM har like lite å gjøre i Eliteserien som det Jerv hadde: Dødfødt prosjekt. Morsomt, men ikke levedyktig. Alle de nest beste lagene i Oslo sliter med det samme. De mangler arena, mangler penger, mangler supportere og mangler støtte i et bredere lag i Oslos befolkning.

De konkurrerer også om de samme spillerne. Klubbene mangler bakkekontakt. Alle løper rundt med en våt drøm om å rykke opp i den beste ligaen.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Sosiokulturelle barrierer er historie

Det legges ned et godt stykke arbeid i disse klubbene. Bare det faktum at KFUM rykker opp er en bekreftelse på solid jobbing. Men så mye godt arbeid til ingen nytte, kun kortvarig glede, som for Lyn: Klubben har konsekvent pissa i buksa hver gang det blir kaldt. Tenk å skusle bort Ullevål stadion, og sitte igjen med et stillas på Kringsjå.

Lyn, Skeid og KFUM er svært gode breddeklubber og har utviklet en rekke toppspillere. Spillere som de samme klubbene mister før de får fem øre for dem. Og i tillegg stikker Stabæk og VIF av med mange unge, lovende spillere.

At Stabekk, et veikryss i Bærum, i det hele tatt har et fotballag i de øverste divisjonene sier mer om Oslo-fotballen enn om Stabekk.

Skeid og Lyn var historisk langt fra hverandre, kulturelt. Skeid var en arbeiderklasseklubb og Lyn middelklasse. Dette er historie. Torshov, Sandaker, Sagene, Grefsen, Ullevål, Tåsen, Nordberg og ikke minst Ekeberg er nå bosatt av de samme folka, det er ingen store sosiokulturelle barrierer.

Les også

En gang var Oslo en fotballby. Det var gøyest for vestkantfolk

Vi må nøye oss med VIF mot stasjonsbyen ...

I Danmark ble FC København stiftet i 1992 ved sammenslåing av eliteavdelingene i to klubber: Københavns Boldklubb og Boldklubben 1903 (B 1903). FC København er en suksesshistorie uten sidestykke. København har nå to stabile lag i det øverste sjiktet.

Slaget om København står mellom Brøndby og FC København. I Oslo må vi nøye oss med VIF mot stasjonsbyen.

Det er veien å gå, slå sammen Skeid, Lyn og KFUM. Behold disse som farmerlag for et større Oslo FK. Skaffe penger og ressurser. Utvikle noe nytt, et bedre og mer bærekraftig lag. Før den tid bør de bare stikke fingeren i jorda og innse at de aldri vil lykkes på toppnivå.

Selv er jeg gammel Lyn-supporter, spilt der, barna mine har spilt der, men noe må ofres her – og da er det nødvendig å banne i kjerka. Det er bedre med ett bra lag enn tre middelmådige.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Vålerenga lurer deg til å tro at alt skal gå bra – så får du dolkestøtet

Les også

Gutten møtte opp, men hadde ikke betalt. Trenere holder faktisk halve himmelen oppe

Les også

Vi får det ikke til lenger. Det ikke er plass til flere barn

Les også

Fotballøkka er borte og nye blokker har tatt over. Regnestykket går ikke opp