(Nettavisen)

Aina Stenersen er klar til kamp mot Carl I. Hagen om stortingsplassen:

RÅDHUSKAIA, OSLO (Nettavisen): Bystyrepolitiker Aina Stenersen (Frp) vil på Stortinget og går nå til kamp for å sikre seg en av topplassene på Oslo Frps stortingsliste.

Men det er ikke hvem som helst hun trolig må kjempe mot. Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen (76) utelukker nemlig ikke at han vil utfordre Stenersen på listeplassen.

- Jeg tenker at konkurranse er sunt, men jeg vil ikke gi meg denne gangen og vil kjempe om plassen, fordi jeg mener at jeg er dyktig og en god kandidat, sier Stenersen til Nettavisen.

Dermed kan det gå mot et thrillervalg mellom den 37 år gamle bystyrepolitikeren og Frp-veteranen på fylkeslagets nominasjonsmøte neste helg.

Se videointervju med Stenersen over.

Les også: Hagen utelukker ikke kamp om Oslo-plass: - Kjedelig om alt er enstemmig

- Skal stå løpet ut

Det er heller ikke første gang hun har måttet kjempe mot nettopp Hagen. Akkurat det samme skjedde i nominasjonsprosessen for fire år siden, da Stenersen til slutt valgte å trekke seg til fordel for den mangeårige partiformannen.

- For fire år siden så var det en helt annen situasjon. Jeg var en del av en bystyregruppe der Carl var gruppeleder på det åttende året, og jeg tenkte på å ha intern ro og et samlet lag. Men nå har vi en ny bystyregruppe, med ny giv, glede og kunnskap - og denne gangen skal jeg stå løpet fullt ut, sier Stenersen bestemt.

Plassen det strides om, er tredjeplassen på Oslo Frps stortingsliste, som Stenersen er innstilt på av fylkeslagets nominasjonskomité.

- Det er jo litt kjedelig om det bare skal være enstemmige valg, og aldri noe kampvotering. Det er godt for alle, sa Hagen til Nettavisen i forrige uke, og bekreftet at det kan gå mot kampvotering om han blir foreslått som kandidat.

- Jeg respekterer Carl, og det er jo alltid høyt engasjement internt ved valg i partiet. Men jeg kan bare snakke for meg selv. Jeg har for øvrig registrert at Carl står på førsteplass på Opplands Frp stortingsliste, og skal drive valgkamp i Oppland, sier Stenersen om det.

- Så denne gangen gir du ikke fra deg plassen til Hagen?

- Nei, jeg gjør ikke det, sier hun, og legger til:

- Jeg ser nå fram til nominasjonsmøtet, og at det blir tatt en avgjørelse etter å ha holdt på med dette siden juni i fjor.

Les også: Ketil Solvik-Olsen: - Befriende med Carl I. Hagen

- Er ikke kvotering

Som Nettavisen skrev i forrige uke, slår også flere kvinner i Oslo Frp alarm. De frykter at det skal bli et «gubbevelde» med tre menn på toppen av stortingslista.

Siden Frp-leder Siv Jensen nå trekker seg ut av rikspolitikken, rykker nemlig stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde opp på førsteplass. På andreplass foreslår nominasjonskomiteen Frps innvandringspolitiske talsperson, Jon Helgheim.

Men vinner Hagen kampen om tredjeplassen, blir det tre menn på topp.

- Frykter du også et «gubbevelde»?

- Jeg er veldig takknemlig og glad for at det er så mange blant kvinnene som også har støttet meg, og jeg mener at de peker på en helt reell utfordring. Vi trenger å beholde de velgerne vi har, men vi er også nødt til å øke oppslutningen blant kvinner. Vi ser jo nå på siste måling så er vi tilnærmet på null blant kvinnelige velgere, sier hun.

Hagen mener imidlertid at det blir feil å kvotere inn kvinner på stortingslista, og at det må være de beste som får plassene.

Stenersen er uenig i at det er snakk om kvotering:

- Jeg mener at dette handler ikke om kvotering, men om flinke og ressurssterke damer som har veldig mye erfaring, og som rett og slett fortjener å få plass, sier hun.

Les også: Han ville vrake Siv Jensen, men ble ekskludert: - Det er litt spesielt

- Jeg er også erfaren

- Men hva har du å tilby opp mot en erfaren, tidligere partiformann?

- Jeg er også erfaren. Jeg har vært med i Fremskrittspartiet i mange år, og er nå leder av helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre. Jeg har jobbet på Stortinget som rådgiver for Frp i mange år, har vært vara til Stortinget i åtte år og jeg har vært leder av Oslo Frp - så jeg har en lang erfaring i partiet, sier hun.

Stenersen har også vært leder i Østensjø og Nordstrand Frp, og har erfaring fra FpU, både som leder av Oslo FpU og som sentralstyremedlem.

Hun beskriver seg selv som en veldig allsidig politiker.

- Jeg tror en styrke også kan være at jeg har en bred portefølje med saker. Jeg er opptatt av skole og utdanning, men også av å ha en fornuftig klima- og miljøpolitikk. Jeg er også opptatt av å løfte opp barn og unge. Det tror jeg Oslo Frp trenger, å løfte seg ut på flere saker og saksfelt, og ha gode saker som folk kjenner seg igjen i, sier Stenersen, og trekker fram flere saker hun vil kjempe for på Stortinget.

- Jeg er veldig opptatt av en trygg by, at man skal være trygg på skolen og i nærmiljøet sitt. Jeg skal kjempe for Ullevål sykehus og fortsatt drift av det, og jobbe for økt valgfrihet både i helse- og omsorgsektoren, sier hun.

- Frykter du at du vil tape mot Hagen?

- Jeg gleder meg bare til valget, og så er det opp til nominasjonsmøtet å avgjøre dette, svarer hun.

- Nødvendig opprydding

Grunnen til at nominasjonsprosessen har tatt så lang tid, er noen turbulente måneder i Oslo Frp. Nominasjonslisten er blitt endret flere ganger etter at fylkesleder Geir Ugland Jacobsen ble ekskludert fra partiet før jul.

Det etter at han åpnet for å vrake Frp-leder Siv Jensens på førsteplass på stortingslista, og ønsket å dra partiet i en mer nasjonalkonservativ retning.

- Hvordan har denne tiden vært for dere i Oslo Frp?

- Det er jo aldri hyggelig når noe sånt skjer, og når man har sånne interne konflikter. Så det var tøft, men det var nødvendig at vi fikk en opprydding, sier Stenersen.

Les også: Valgforsker tror Listhaug kommer i tidsnød: - Det er ingen quick fix

Et eget interimstyre ble stablet på beina, med tidligere statsråd Ketil Solvik-Olsen som leder, som bystyregruppa har hatt et godt samarbeid med, ifølge henne.

- Vi må bygge opp mye av organisasjonen på nytt, så vi må jo bygge opp en grunnmur og bygge videre derfra, sier hun.

- Setter ingen merkelapp

- Ugland Jacobsen ønsket å dra partiet i en mer nasjonalkonservativ retning. Hvor står du der, er du enig eller uenig i hans ønske?

- Jeg tenker vi er ferdig med den debatten, og så følger jeg partiprogrammet og vedtekter - og jobber ut fra det. Det tror jeg er viktig for at partiet skal fungere, og det er jo sånn et parti skal være. Man kan diskutere og være uenig internt, men når vedtaket er fattet så må man samle seg å gå videre, sier Stenersen.

- Men du vil ikke kalle deg nasjonalkonservativ?

- Jeg vil ikke sette noen merkelapp på meg selv, det trenger jeg ikke. Det som er viktig for velgerne er at vi har gode politiske saker som de kjenner seg igjen i, og som vi snakker om. Vi må få fokuset inn der igjen, sier hun.

Ugland Jacobsen har etter utkastelsen meldt overgang til Demokratene, som i Nettavisens siste stortingsmåling fra Sentio, stjal flest velgere fra nettopp Frp. I målingen gikk partiet på nok en smell, med et resultat på rekordlave 7,5 prosent.

Les mer: Ble kastet ut av Frp - nå er de et mareritt for Siv Jensen: - De er redd oss

- Må bre oss mer ut

Stenersen mener det er flere årsaken til nedgangen, som særlig er stor i Oslo.

- Nå har jo partiledelsen nevnt en del årsaker, som for eksempel regjeringsslitasje som begynte litt før vi gikk ut av regjering. Også det at man har blitt omtalt som en del av denne firerbanden i Stortinget, og har støttet Erna Solberg. Men nå ønsker vi egentlig bare å være oss selv, med våre egne politiske løsninger, sier hun.

- Så du tror potensialet deres er ganske stort her i Oslo?

- Det er større enn det det er nå, sier hun muntert, før hun blir mer alvorlig igjen.

For den røde tråden for henne er kampen for å få flere kvinner til å stemme på Frp, men også yngre velgere, som de har svært få av.

- Det er noe vi absolutt må ta på alvor, og ha en politikk som de kjenner seg igjen i, sier Stenersen til Nettavisen.

- Men dere har jo knapp tid igjen til valget?

- Mye kan skje på kort tid, men det er også noe med å være realistiske og tenke på et langt perspektiv - og at vi må bygge oss opp igjen på ulike saksfelt. Vi må jobbe på alle sammen for å vinne tilbake tilliten, sier hun.

- Damer må fighte

Partiet hennes vil uansett få en stor endring, nå som Siv Jensen gir seg som Frp-leder.

- Så hvem vil du ha som leder - Listhaug eller Solvik-Olsen?

- Både Sylvi Listhaug og Ketil Solvik-Olsen er dyktige politikere, og så er det opp til landsmøtet i mai å velge toppledelsen, svarer Stenersen hemmelighetsfullt.

- Jeg har jobbet med begge to, og ønsker bare å snakke positivt om dem, sier hun.

- Så nå har dere jo hatt kvinner på topp i partiet lenge?

- Utfordringen er nedover i partiet. Vi damer må jo fighte litt ekstra, sier Stenersen, som selv nå må ta kampen.

Nominasjonsmøtet i Oslo Frp avholdes lørdag 13. mars.