(Nettavisen)

I forrige uke gikk Inga Marte Thorkildsen Thorkildsen (SV) av som skolebyråd i Oslo, og hun bekreftet da overfor Nettavisen at hun vil søke om etterlønn.

Les også: Raymond Johansen forsvarer SV-toppens etterlønn

Etterlønna til SV-politikeren får nå Rødt til å se rødt.

- Jeg synes det er feil at politikere mottar etterlønn, spesielt når man selv ber om å gå av, sier Rødts gruppeleder i Oslo bystyre, Eivor Evenrud, til Nettavisen.

Les også: Slutter frivillig: Får trolig 300.000 kroner i etterlønn

- Har et spesielt ansvar

Thorkildsen kan søke om inntil tre måneders etterlønn, en ordning som gjelder for politikere i framskutte verv. Dermed kan hun få utbetalt inntil 317.000 kroner.

- Det er klart at venstresiden her har et spesielt ansvar for å ikke benytte seg av de ordningene, siden venstresiden har vært helt tydelige imot disse ordningene i årevis. Da kan man ikke selv stå der og motta etterlønn, raser Evenrud.

Som Nettavisen skrev tidligere onsdag, er Thorkildsen langt fra alene om å søke om etterlønn. Totalt er det nemlig blitt utbetalt 35 millioner kroner i etterlønn til statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere i Erna Solbergs regjeringstid.

- Sånn sett er jeg mindre overrasket over at en avgått statsråd fra Høyre søker om etterlønn, for det har de alltid gjort, sier Rødt-politikeren.

Se hvilke statsråder som har fått etterlønn lenger ned.

Les også: Politikerne har fått 35 millioner kroner etter at de sluttet

- Helt fjerne ordninger

Selv fortalte Thorkildsen til Nettavisen at hun er nødt til å søke om etterlønn, fordi hun ikke har en jobb å gå til etter sin avgang.

- Av de ordningene som vi politikere har, synes jeg mange er kritikkverdige. Så synes jeg faktisk at etterlønnen ikke er av dem, så lenge man bruker dem etter intensjonen, som er at man ikke har en jobb og ikke har muligheten til å forsørge seg selv, sa hun.

Kommentar: Etterlønn for de privilegerte

Men Evenrud bare fnyser av forklaringen:

- Hvis politikere flest nå innser at tre måneder uten noen inntekt er vanskelig, så tror jeg man skal se til Nav og systemet der. Og rydde opp for alle andre før man trekker seg ut, og ikke har noen mulighet til å rydde opp for noen i politikken, sier hun.

Thorkildsen viste også til at alternativet var å melde seg som arbeidsledig.

- Alternativet er at jeg belaster velferdssystemene våre og går til Nav, for jeg har ingen jobb nå å gå til. Men jeg lover at jeg skal forsøke å få meg en jobb, jeg skal ikke sitt og tvinne tommeltotter, sa hun.

- Hvorfor fall å gå til Nav?

Evenrud forstår imidlertid ikke hvorfor politikere ikke kan gå til Nav.

- Hvorfor skulle det være et stort fall å gå til Nav? Det er jo det alle andre gjør, og det ville heller ikke belastet Nav med én krone om Thorkildsen gikk dit, sier hun.

Dersom en vanlig arbeidstaker selv sier opp stillingen, eller er ansvarlig for at man mister jobben, har man nemlig ikke krav på dagpenger før etter 18 uker, ifølge Nav.

Rødt-politikeren har en klar oppfordring til Thorkildsen, som så langt ikke har sendt inn noen søknad om etterlønn.

- Jeg håper jo fortsatt at hun ombestemmer seg, og ser litt på hvordan politikernes ordninger er fullstendig fjerne fra vanlig arbeidsliv - og at hun ikke søker om etterlønn likevel, sier hun.

Stor oversikt: Disse har fått etterlønn:

- Laget egen velferdsstat

Slik regelverket er i dag, så kan avgåtte statsråder, statssekretærer, stortingsrepresentanter og byråder som ikke har en jobb å gå til, søke om inntil tre måneders etterlønn (fratredelsesytelse). De kan også bli pålagt jobbkarantene, og få inntil seks måneders etterlønn inn på kontoen.

- Det er ingen som gjør noe ulovlig, men det er ikke alt som er lurt selv om det er lovlig. Politikerne har laget seg sin egen velferdsstat. En liten topp av en egen velferdsstat, og det er helt forferdelig, mener Evenrud.

Tallene Nettavisen har fått innsyn i fra Statsministerens kontor, viser at seks av Solbergs tidligere statsråder har fått utbetalt over en halv million kroner i etterlønn.

Helt på topp finner vi tidligere fiskeriminister Tom Nesvik (Frp), tidligere justis- og beredskapsminister Jøran André Kallmyr (Frp) og tidligere arbeids- og inkluderingsminister Anniken Hauglie (H), som alle har fått utbetalt 705.036 kroner fra staten etter at de gikk av.

Les også: Stortinget har fått tilbakebetalt over 400.000 kroner i etterlønnssaker

- Er det mer forståelig at de som blir tvunget til å gå av får etterlønn, enn de som går av frivillig?

- Jeg synes ingen skal ha etterlønn, men argumentene man har varierer jo fra politiker til politiker. Noen er kanskje litt bedre enn andre, og blir du ilagt karantene er det en litt annen situasjon, sier Evenrud.

Les også: Faller mest av alle: Storsmell for MDG

- Nav fungerer for oss

Og selv om mange politikerne blir ilagt et forbud mot å involvere seg i bestemte saker eller saksområder i en tidsbegrenset periode, mener hun det finnes alternativer.

- Det er fullt mulig å ta seg jobb andre steder i samfunnet. Andre som blir arbeidsledige må jo takke ja til en jobb nesten hvor som helst i landet, og må være villige til å flytte på seg, sier Evenrud, og legger til:

- Samtidig må jeg si at det er en del politikere som har spekulert litt i det med karantene. Vi har sett flere eksempler på politikere som har opprettet et selskap omtrent når de går av, og har hatt null virksomhet.

- Så du mener at hele ordningen bør bort?

- Ja, du skal ikke få noe for å gå av som statsråd. Hvis politikerne mener Nav fungerer, så fungerer det vel for oss også, sier hun.

Les også: Avtroppende stortingspolitikere ber om fallskjerm på 220.000 kroner

- Jeg vil ikke benytte den

- Hvorfor tror du det er så vanskelig å få støtte fra andre partier i denne saken?

- Jeg tror dette er en praksis og et privilegium som har vært så lenge at de kanskje ikke ser hvorfor det er feil, sier Evenrud., og samtidig lover:

- Dette er en ordning jeg ikke kommer til å benytte meg av.