Totalt fikk fire Oslo-restauranter stjerner. Hot Shop, Schlägergården og Hyde fikk hver sin stjerne, mens Maaemo beholdt sine tre.

I tillegg ble Jimmy Øien årets «Ung kokk».

Se liste over alle vinnerne nederst i saken.

– Gratulerer, Jimmy sa konferansier Simone van Trier.

– Jeg er målløs. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg er sjokkert og selvfølgelig er utrolig glad, sa Øien.

29 år gamle Jimmy Øien er kokk og medeier av Restaurant REST i Oslo.

– Dommerne ga deg ikke bare tittelen som årets unge kokk for dine kulinariske ferdigheter – som er ekstraordinære og bemerkelsesverdige, ifølge dommerne – du har også et veldig ambisiøst konsept som du har utviklet i Restauranten Rest. Det må være fantastisk for en på din alder å få høre de ordene, sa Simone van Trier.

Restauranten Rest ble kåret til Årets kjøkken 2020 og har allerede en Michelin Green Star. Øien fikk også spørsmål om dette på scenen.

– Vi kaster mellom 20 og 30 prosent av maten vi kjøper, noe som er utrolig merkelig. Det gir ingen mening. Det er noe vi ønsker å sette fokuset på med konseptet vårt, sa Øien.

Øien har tidligere vært en del av «Norwegian culinary team» mellom 2015–2017.

En stjerne til Hot Shop

Hot Shop i Oslo fikk én Michelin-stjerne. På scenen ble det raskt påpekt at restauranten ikke bare overtok lokalene etter sexbutikken, som holdt til på samme adresse, men også navnet.

– Vurderte du noen gang å endre navnet, eller tenkte du: Nei, dette er mitt unike salgsargument? Dette skal forbli Hot Shop for alltid, spurte Simone van Trier.

– Vi planla ikke å kalle stedet Hot Shop, men vi måtte finne et navn og det hørtes greit ut. Og det er jo bra for nabolaget at vi ikke endrer det for mye, svarte Jo Bøe Klakegg med et glimt i øyet.

– Absolutt, responderte van Trier umiddelbart og la til:

– Det er jo en fin historie og det er viktig å fortelle historier i dag.

Så kom hun med dommernes begrunnelse for stjernen. Blant annet at menyen er laget av de beste lokale råvarene man har tilgjengelig de ulike sesongene.

– Rettene blir beskrevet som rike, elegante, levende og teknisk tilpassede. Det er delikate innslag og dybde i smaken. Du er kjent for dybden du klarer å få fram og servere. Det er et fantastisk kompliment, sa van Trier.

– Det er utrolig bra. Vi er veldig glade, sa Bøe Klakegg.

Schlägergården fikk Michelin-stjerne

Schlägergården Restaurant i Oslo fikk også en Michelin-stjerne.

Det var Bjørn Svensson som tok imot prisen. Da han kom opp fikk han en hvit skjorte som han tok på seg mens konferansier Simone van Trier begrunnet hvorfor de fikk den gjeve prisen.

– Det er ren moderne norsk matlaging, ifølge kokkene. Og de anbefaler å starte med en drink på den vakre terrassen, de likte virkelig godt terrassen, sa Simone van Trier og fortalte at dommerne hadde brukt mange superlativer, både til å beskrive menyen og måten Bjørn Svensson kokkelerte.

– Har du noen korte refleksjoner allerede?

– Jeg er veldig glad. Dette er min tredje gang og jeg trodde toget hadde gått. Jeg er utrolig glad, svarte han.

Schlägergården var et lite, nå fredet, gårdsbruk på Lilleaker i Oslo. Schlägergården het opprinnelig Ørakerbraaten, og var et lite gårdsbruk under Øraker Gård.

En stjerne til Hyde

Hyde i Oslo fikk også en Michelin stjerne. Matthew North var tydelig overrasket da han kom opp på scenen.

– Kan vi gjenta det du sa? spurte konferansier Simone van Trier før hun fortsatte:

– Nei, vi kan ikke det, men det hadde noe med en w og en t og en f og gjøre. Men det er sant. Du står her. Hva tenker du?

– Jeg trodde du hadde noen tomme seter du måtte fylle, sa Matthew North lattermildt.

– Å, nei, virkelig. Trodde du virkelig ikke at du kom til å være her? Men gratulerer så mye. Du kommer til å gjøre så mye bra med teamet ditt, sa van Trier.

Tre stjerner

Maaemo mottok på nytt tre stjerner, som beskrives som crème de la crème – den gjeveste av de gjeve prisene.

Simone van Trier spurte Maaemo-medeier Esben Holmboe Bang hva han hadde gjort siden sist.

– Vi fortsetter med det vi har gjort, å skape gode opplevelser for gjestene. Det er det viktigste vi kan gjøre, svarte Holmboe Bang.

– Men det er en underdrivelse for det klarer du dag etter dag. Men jeg lurer: Tre stjerner er enormt, men hvor vanskelig er det å opprettholde de tre stjernene? For det er ikke en selvfølge at dere kommer til å ha dem for alltid, sa van Trier.

– Nei, jeg tror man må prøve å få de hvert år. Dette er en attest som sier noe om hva vi gjør hver dag. Men vi prøver bare å fortsette å gi gjestene våre gode opplevelser, sa han.

Restauranten ble tildelt to stjerner i 2012 og ble i 2016 belønnet med tre stjerner i Michelinguiden, som den første i Norge.

I februar 2020 mistet restauranten stjernene på grunn av at den var stengt i desember 2019 og flyttet til nytt bygg, men i 2021 fikk restauranten på nytt tre stjerner.

Disse fikk også stjerner:

Én stjerne:

Restaurant Kaskis i Finland.

Restaurant Mota i Danmark.

Restaurant Jatak i Danmark.

Restaurant Nour i Sverige.

Restaurant Adam/Albin i Sverige.

Restaurant Knystaforsen i Sverige.

Restaurant Hot Shop i Norge.

Lysverket i Norge.

Óx i Island.

To stjerner:

Palace i Finland.

Frederikshøj i Danmark.

Tre stjerner:

Frantzén i Sverige

Noma i Danmark

Geranium i Danmark.

I tillegg ble følgende priser delt ut:

Sommelier-prisen: Gikk til Heidi Bjerkan og Credo i Trondheim.

Welcome and service award: Wassim Hallal på Frederikshøj i Danmark.

Grønn stjerne: Gikk til: Natura i Finland, Dill på Island, Jossa Mat og Drikke i Norge, Knystaforsen i Sverige og Oxenstiernan i Sverige.