– I høst har jeg skjønt hvor mange vi er, skrev Martin Holmen i en kronikk på nrk.no lørdag.

Der forteller han om hvordan en tilsynelatende vellykket og lykkelig Instagram-tilværelse kan skjule at man ikke har det særlig bra. Alvdal-gutten som har bodd i Oslo i sju år hadde det tøft inni seg, og greide ikke å gå på jobb.

Klarte ikke å dele hva han sleit med

– Jeg følte meg hjelpeløs. Som en idiot. Veldig ensom og alene. Og det var min skyld at livet var noe dritt. De vonde tankene låste jeg inne i meg selv. Jeg traff venner, men jeg klarte ikke å dele hva jeg sleit med, med noen, skriver han.

Det startet med at han delte et innlegg på Instagram der han skrev om å spre falsk lykke.

– Jeg hadde det dritt, men instafeeden min hadde aldri sett bedre ut. Den var full av alle de riktige greiene: venner, action, natur og store smil. I etterkant har jeg fått enormt mye respons av gutter. Du vet de gutta som utenpå er harde som stein, og som helst vil gi inntrykk av at innsiden også er sånn.

Holmen skrev om hvordan det var å ikke snakke om følelser.

Og tilbakemeldingene fra alle de som leste innlegget, slo ham nesten ut.

– Responsen har vært enorm. Jeg får inn mange meldinger og rekker ikke å svare på alt.

Holmen sier at det var tydelig at han traff en nerve.

– Det er vakkert, rett og slett

– Jeg vet at det er noe folk bryr seg om. Det er veldig stort å få så mange meldinger, sier han til Avisa Oslo.

Men det krever ganske mye energi å svare på alle meldingene

– Folk deler så mye av livet sitt. Det ikke bare det at de vil takke for en fin kronikk. Mange skriver «dette trengte jeg». Da må jeg gi et ordentlig svar. Jeg føler at de fortjener det.

– Synes du det er ok?

– Veldig. Jeg synes det er bare fint. Det er krevende å snakke med mennesker. Men jeg får jo noe igjen også. Så det er ikke et offer. Det er vakkert, rett og slett.

Avisa Oslo snakker med Martin Holmen mandag ved lunsjtider. Da er det snaut to og et halvt døgn siden innlegget på nrk.no ble publisert.

– Hittil har jeg fått over 300 meldinger. Det er overveldende. Jeg får meldinger på e-post og sosiale medier.

Smilet og energien forsvant

Martin er en kjent person og stemme for mange. Som programleder i «Endelig morgen» på NRK MP3 har han vært den sprudlende fyren med masse energi.

– Jeg har alltid vært han som har «gønna» på. Hele tiden. Men så sa det altså stopp. Jeg klarte ikke å være «han blide med masse energi» hele tiden lenger. Smilet og energien hadde dratt sin vei. Livet var kjipt. Jeg bestemte meg for at jeg måtte si det som det var. Ingen har bare glade dager. Nok en gang opplevde jeg å få masse tilbakemeldinger fra unge gutter som hører på. Jeg husker godt to kompiser som sendte meg en snap: «Jeg sliter også med å stå opp om morran. Det gjør kompisen min også, men nå snakker vi om det», skriver han i innlegget.

Det er mange forskjellige mennesker som kontakter NRK-programlederen.

– Håpet var at jeg skulle nå ut til unge voksne gutter. Og det er mest gutter som skriver til meg. Men det er også noen jenter som sier at de også føler sånn, og lurer på om det bare er en guttegreie. Meg jeg tror det er universelt. Forskning viser at jenter kan ha like store problemer med å sette ord på følelsene sine.

I tillegg får han også en del meldinger fra foreldre.

– De er bekymret og sier at de ikke får kontakt med barna sine. Man må virkelig ha tunga rett i munnen.

En ting var spesielt viktig for Martin Holmen da han skrev kronikken. Og han tror det er noe av grunnen til at den treffer så mange og at responsen er så stor.

– Jeg kommer ikke med noen pekefinger. Da jeg fikk problemer sa fagfolk og voksne at man måtte slappe av, roe ned, og ikke jobbe så mye. Den pekefingeren hjalp meg ingenting. Så jeg ville si hva jeg følger, og gi folk noen tips. Jeg har skjønt at jeg ikke kan regne med at andre automatisk skal forstå det når jeg sliter. Du kan ikke forvente at noen skal «lese» hvordan du har det. Skal du få den støtten du trenger, må du tørre å være ærlig.

Liker å møte folk

– Hvordan har du det nå?

– Jeg har det ganske bra. Ting går fint, og jeg begynner å kjenne at ting går bedre. Derfor jeg tør å dele det, jeg står støtt. Det har vært et ganske turbulent år. Men jeg begynner å kjenne at ting roer seg.

– Hvordan er det å by på seg selv på denne måten?

– Jeg er personlig, men ikke privat. Jeg tror det er noe av nøkkelen.

– Hvordan var det å flytte til storbyen fra lille Alvdal?

– Det har gått fint. Jeg flyttet til England først, og så noen andre steder. Men pga jobb så ble valget Oslo. Jeg er jo homofil, men det var ikke slik at jeg måtte rømme til storbyen. Det har aldri vært slik at «boom, nå er jeg homofil», men noe som kom gradvis og naturlig da jeg flyttet.

Og programlederen liker seg veldig godt i Oslo. Han bor på Marienlyst, og elsker det han kaller «femminutteren».

– Det er å møte folk og ta en liten prat når man treffes på gata. Jeg er glad i å møte mennesker, her møter man mange forskjellige. Folk synes Oslo er stort, men jeg synes Oslo er lite. Og du finner mye varme her.

Han sier at han alltid har kost seg på Alvdal.

– Men der jeg bor i Oslo nå har jeg «mitt lille Alvdal».

– Hvordan tror du koronaen slår ut på ungdoms helse?

– Jeg tror ikke vi vet hva det gjør, men det er nok mer enn vi tror. Mange sitter på hybler i Oslo og kjenner veldig på ensomheten og det triste. Jeg tror ikke korona har vært en gøy tid. Mange vil sette pris på det livet vi hadde før, når det er tilbake.

Holmen sier at han syns det er idiotisk at folk har fester i den tiden vi er inne i.

– Ja, jeg syns det. Men det er et tegn på at man behov for noe. Og det er noe mer enn at du bare er dum. Vi har alle behov.

– Men jeg kan skjønne at man føler seg alene i Oslo og trenger fellesskap.

Lei av Insta-glansbildene

Da Martin bestemte seg for å logge seg av Instagram, var det fordi han ikke orket å framstå som han sprudlende og vellykka fyren med det konstant store smilet lenger.

Men han valgte å være ærlig om hvorfor han logget seg av.

– Det jeg skal dele nå, gjør jeg fordi jeg tror på åpenhet. Jeg gjør det fordi jeg får meldinger fra ungdommer som lurer på hvorfor jeg ble borte. Det er vanlig å være trist i løpet av livet. Det er faktisk unormalt å være blid hele tiden. Men når vi bare viser fram en retusjert lykke og fremstiller livene våre som en ren lek, er det fort gjort at mange, kanskje særlig unge, får en følelse av at livet deres ikke er bra nok.

Han spurte om hvor bra sosiale medier egentlig er for helsa vår.

– Du logget deg av Instagram da du var lei. Har du logget deg på igjen?

– Jeg er fortsatt ganske «off». Men jeg la ut et bilde på lørdag. Hadde faktisk glemt hvordan jeg skulle legge ut bilder. Det er kommet en ny funksjon, og da jeg ikke fant ut av det med en gang, følte jeg meg som en 80-åring, sier han og ler.

Men han har ikke tenkt å fortsette å bare dele tunge ting.

– Jeg kan ikke bruke Instagram slik. Se for deg at Insta kun var trist, det hadde vi ikke orket. Og ingen er bare trist.

Så nå synes Martin at det får være nok tristhet på Insta for en stund.

– Neste bilde må være god jul!