(Oslodebatten)

29. januar publiserte NRK saken «Drept på åpen gate». Dette er den første saken i en serie hvor vi ser nærmere på drap i Oslo.

I et debattinnlegg i Oslodebatten skriver Eirik Toressønn Myrvold at NRK er «tabloide og sensasjonelle», og at saken minner om en «grøssernovelle».

Les også

NRKs sak minner mer om en grøssernovelle enn journalistikk

Drap er grusomt og skjer heldigvis ikke ofte, hverken i Norge eller Oslo, sammenlignet med andre land og storbyer. Men fordi drap er så alvorlig, velger NRK å belyse dette i en større sammenheng. NRKs journalister har blant annet finlest alle dommene fra de siste ti årene, og innhentet informasjon fra Oslo-politiet, Kripos, advokater, eksperter, rapporter og pårørende.

Overrepresentert i Oslo

Drap på åpen gate var ikke utgangspunkt for vår kartlegging. Men etter å ha gått gjennom 60 drap i hovedstaden og sammenlignet dette med nasjonale tall, var det tydelig at drap i offentligheten var overrepresentert i Oslo. Når NRK velger å vinkle på dette, er det også etter å ha lest alle dommene hvor åsted på åpen gate trekkes frem som straffeskjerpende. Retten sier omtrent i alle sakene at slike drap skal straffes ekstra strengt fordi de truer publikums liv, helse og generelle trygghetsfølelse.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Toressønn Myrvold skriver også at saken har et «kart med blodspor». Den røde streken er ikke blodspor, men viser leseren hvor i byen vi beveger oss, fra ett åsted til det neste.

Han mener også at NRKs språk og visuelle uttrykk «visker ut skillet mellom nyheter og underholdning». Vår sak er ikke et uttrykk for underholdning, men en historie som setter de enkelte drap i en større sammenheng, og hvor funn fra kartleggingen blir systematisk behandlet underveis.

Vi kan forsikre om at alle opplysninger er faktasjekket før publisering. Både politiet og pårørende har blitt forelagt opplysningene.

I innlegget skriver også Toressønn Myrvold at NRK tegner et «unyansert trusselbilde av mennesker med tunge psykiske lidelser». Det kjenner vi oss ikke igjen i. I tillegg til å berøre temaet i den første saken og en tilhørende sak publisert samtidig, publiserte NRK på tirsdag en egen sak om nettopp dette temaet. Der var faglige eksperter, politikere og pårørende intervjuet. I tillegg ble diagnoser forklart og tall satt i sammenheng.

Ikke ført til endring

Vi er ikke de første som kartlegger drap i Norge. Og politikere har i ulike omganger kommet med løfter for hvordan man kan forhindre denne ulike typer drap. En av journalistenes viktigste oppgaver er å ettergå politikere og maktpersoner. Vår journalistikk avdekker at ikke alle løfter er innfridd, og kan dokumentere at oppfylte løfter ikke har ført til noen vesentlig endring i andelen drap som begås av alvorlig psykisk syke mennesker. NRK er åpne om hvordan vi jobber, og alle kan lese om metodene våre her.

Selv om det begås få drap i Norge, så er hvert drapsoffer et levd liv, som kanskje kunne ha levd lenger dersom flere løfter hadde vært innfridd eller politiet og helsevesenet hadde brukt ressursene annerledes. Det er vår oppgave å avdekke kritikkverdige forhold slik at Oslo i morgen kanskje blir en litt bedre by enn den var i går.

Les flere debattinnlegg og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten:

NRKs sak minner mer om en grøssernovelle enn journalistikk

Les også

Hånden kjennes våt og klissete. Når han trekker den til seg igjen, er den rød av blod

Anonym Oslo-lærer: Du sier ifra at du føler deg alene i klasserommet, men får ingen hjelp

Les også

Stoltenberg skulle hatt selvinnsikt nok til ikke å søke